Sărbătorile continuă. Pe pârtie, în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldovenii aleg pârtiile din munţii României, ca să-şi petreacă sărbătorile de iarnă FOTO Adevărul

Ca şi în alţi ani, moldovenii vor petrece Crăciunul pe rit vechi şi Sfântul Vasile, în staţiunile româneşti. Ofertele turistice pentru 7 şi 14 ianuarie se vând ca pâinea caldă.

Sărbătorile sunt pe sfârşite în Europa, iar oamenii se întorc la preocupările şi problemele zilnice. Nu este însă şi cazul multor moldoveni, care aşteaptă Naşterea Domnului şi Anul Nou pe rit vechi. Dacă Revelionul i-a prins acasă, în familie, atunci de Crăciun pe stil vechi şi de Sfântul Vasile mulţi aleg să serbeze departe de casă. România e cea mai căutată destinaţie.

SCHI SAU PLIMBĂRI PE ZĂPADĂ

Moldovenii au de ales între linişte şi distracţie. Dacă vă doriţi câteva zile petrecute în tihnă, cu plimbări în aer liber, atunci agenţii de turism vă vor îndemna să optaţi pentru Sovata. Iar dacă tânjiţi după senzaţii tari şi sunteţi îndrăgostiţi de schi, trebuie să mergeţi la Poiana Braşov. Preţurile nu sunt tocmai pe buzunarul oricui, în schimb vă sunt asigurate amintiri de neuitat.

„Cinci zile şi patru nopţi la Sovata, într-un hotel de patru stele, vă vor costa circa 320 de euro de persoană. Acolo se află Lacul Ursu, cel mai sărat din Europa. Este destinaţia perfectă pentru cei care au nevoie de o vacanţă liniştită, dar şi de recuperare“, explică Ecaterina Afanas, operator la o companie turistică. Serviciile hotelului nu sunt de neglijat. „Veţi avea centru spa, jacuzzi, saună finlandeză, bazin, cameră de relaxare, acces la internet. Aveţi posibilitatea să vizitaţi Muntele de Sare, lacurile Aluniş, Roşu, Verde“, adaugă femeia.

EXCURSII LA BRAN ŞI PELEŞ

În preţ este inclusă perfectarea actelor, cazarea şi trei mese pe zi. Compania însă nu oferă transport. Clienţii sunt îndemnaţi să ia autocarul de la Gara de Sud. Biletul costă aproximativ 200 de lei.

Dacă Sovata este îndrăgită de cei care îmbină odihna cu tratamentul, Poiana Braşov este preferata celor pasionaţi de munte. Atracţia majoră sunt pârtiile de diferite grade de dificultate. 

Ofertele către această destinaţie încep de pe 5 ianuarie. „Vă propunem cazarea într-un hotel de trei stele. Pentru şapte zile, vă va costa 250 de euro. În preţ intră cazarea, cu micul dejun inclus, prefectarea actelor, asigurarea medicală şi transportul“, ne asigură Tatiana Traian, de la o firmă turistică.

În afară de schiat, turiştii vor avea posibilitatea să viziteze castelurile Bran, Peleş, însoţiţi de ghid. Pentru o excursie va trebui să scoateţi din buzunar aproximativ 15 euro. În cazul în care nu aveţi echipament de schi, puteţi închiria pe loc.

Există şi agenţii care afişează preţuri potrivite pentru buzunarul oricui. „Avem oferte, începând cu 7 ianuarie, la Poiana Braşov, Sinaia şi alte staţiuni, cu doar 1.550 de lei, pentru patru zile şi trei nopţi. În preţ este inclus drumul, cazarea şi asigurarea medicală. Pensiunea este de trei stele“, îşi prezintă oferta Olga Procopov, şefa unei agenţii de turism din Capitală. Chiar dacă în pensiune nu există cameră de relaxare sau jacuzzi, moldovenii n-au stat pe gânduri şi şi-au procurat bilete din timp. Directoarea agenţiei spune că autocarele sunt pline deja şi cu greu mai găseşti un loc liber.

Ucraina şi Bulgaria sunt la fel în topul preferinţelor

Companiile turistice propun oferte ademenitoare în Bulgaria şi Ucraina. Sunt preferatele moldovenilor mai ales pentru preţurile accesibile. Ofertele pentru 2013 încă n-au fost epuizate, iar companiile îşi aşteaptă clienţii. Astfel, dacă doriţi să schimbaţi România pe Bulgaria, nimic mai simplu: propunerile sunt din cele mai diverse, iar preţurile - competitive. Pentru şapte zile în oraşul Bansko, situat la poalele Muntelui Pirin din Bulgaria, în hotel de patru stele, va trebui să scoateţi din buzunar 240 de euro, pentru o persoană. Pentru o cazare mai modestă, la un hotel de trei stele, vă ajung şi 170 de euro de persoană.

Ucrainenii operează cu preţuri şi mai mici. Vă puteţi programa o excursie pentru patru zile şi trei nopţi în Munţii Carpaţi cu 110 euro. Cu aceşti bani vă puteţi odihni în Bukovel, Tatarov sau Poleaniţa. În preţ este inclusă cazarea, transportul, micul dejun şi cina.