SUA intensifică supravegherea Coreei de Nord. Armata americană va trimite un avion de spionaj în Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un soldat sud-coreean mergând printre baricadele puse pe podul Marii Unificări care duce către zona demilitarizată ce desparte Coreea de Nord de Coreea de Sud FOTO Reuters

Retoria belicoasă a oficialilor de la Phenian şi cele mai recente acţiuni întreprinse de armata celui mai izolat stat de pe Glob a determinat Armata SUA să trimită un avion fără pilot de spionaj la una dintre bazele sale din Japonia, pentru a supraveghea Coreea de Nord.

Sub suspiciunile privind pregătirea unui tir de rachetă, SUA au decis să trimită un avion fără pilot de tip Global Hawk la baza aeriană americană din Misawa, în nordul Japoniei, informează AFP care citează cotidianul japonez de dreapta „Sankei Shimbun”. Va fi prima mobilizare a unui avion de supraveghere de acest tip în arhipelag, potrivit presei de la Tokyo, hotărâtă la doar o zi după ce Pentagonul a avertizat Phenian că „orice acţiune provocatoare suplimentară va fi regretabilă”.

Armata americană ar fi informat prima dată Japonia luna trecută despre planul său de mobilizare a acestui avion, undeva între iunie şi septembrie, dar punerea în aplicare a acestui plan ar fi fost devansată din cauza activităţilor Coreei de Nord care se arată tot mai ameninţătoare faţă de ţări vecine şi Statele Unite.

Potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, Coreea de Nord a transportat o a doua rachetă cu rază medie de acţiune, de tip Musudan, pe coasta sa de est şi a instalat-o pe un lansator de rachete mobil.

Racheta de tip Musudan, dezvăluită prima dată la o defilare militară în octombrie 2010, ar avea o rază de acţiune teoretică de aproximativ 3.000 de kilometri. Raza de acţiune arată că racheta ar avea capacitatea de a atinge Coreea de Sud şi Japonia, dar nu este este foarte periculoasă pentru Statele Unite ale Americii, principala ţintă a atacurilor promise de Phenian.

Raza de acţiune a rachetelor nord-coreene este discutabilă

Raza de acţiune a rachetei poate atinge aproximativ 4.000 de kilometri în cazul în care aceasta are o încărcătură uşoară, putând, deci, să lovească, în mod teoretic, Insula Guam, în Pacific, pe care se află baze militare americane importante. De altfel, armata SUA a decis, joi, mobilizarea unui sistem de rachete defensive în Guam pentru a se apăra de un eventual atac din partea Coreei de Nord. Mişcarea este cel mai recent pas făcut de SUA pentru a se apăra de ceea ce Chuck Hagel, Secretarul pentru Apărare de la Washington, a numit „un pericol real şi evident”.

Phenianul a cerut evacuarea ambasadelor

Autorităţile de la Phenian continuă să scoată în evidenţă iminenţa unui conflict armat cu SUA şi Coreea de Sud. Vineri, oficialii nord-coreeni au cerut Rusiei să ia în considerare posibila evacuare a angajaţilor săi din ambasada de la Phenian, potrivit declaraţiilor unui purtător de cuvânt al diplomaţiei ruse.

Ulterior, Ministerul bulgar de Externe a anunţat că mai multor ţări care li s-a cerut să-şi evacueze ambasadele de la Phenian, Coreea de Nord anunţând că, începând cu data de 10 aprilie, nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice străine de la Phenian pentru că există „riscul unui conflict”.

Tensiunile s-au amplificat în jurul Peninsulei Coreea începând din decembrie, când Phenianul a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune, şi s-au intensificat începând din februarie, când regimul stalinist a efectuat al treilea test nuclear, atrăgându-şi noi sancţiuni din partea ONU.

Statele Unite nu ar fi surprinse dacă regimul nord-coreean ar lansa o rachetă