Război în Ucraina: Noi detalii despre misiunea de pace pregătită de șase state din Africa

0
Publicat:

Șase lideri de stat africani s-au pus de acord luni asupra unei misiuni de mediere a războiului din Ucraina, care va începe la mijlocul lunii iunie la Moscova și la Kiev, a comunicat marţi preşedinţia sud-africană, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud FOTO EPA-EFE

Luna trecută, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunţat că omologul său rus Vladimir Putin şi cel ucrainean Volodimir Zelenski și-au dat acordul pentru a primi o misiune de pace africană.

Inițiatorii acestei misiuni s-au reunit luni în format virtual şi „au convenit să propună elemente” Rusiei şi Ucrainei „pentru încetarea focului şi o pace durabilă în regiune”, a informat preşedinţia sud-africană într-un comunicat publicat marți.

„Şefii de stat (africani, n. red.) şi-au confirmat disponibilitatea de a merge în Ucraina şi în Rusia la mijlocul lui iunie”, se arată în comunicat, care nu menționează o dată precisă.

Miniştrii de Externe din cele şase state „vor finaliza elementele unei foi de parcurs spre pace”, mai afirmă sursa sus-menționată.

Înițiatorii aceste misiuni sunt Africa de Sud, Republica Democratică Congo, Egipt, Senegal, Uganda şi Zambia, state care și-au menținut legăturile cu Rusia în pofida invaziei sale din Ucraina.

Șeful de stat al Comorelor, Azali Assoumani, a asistat la reuniunea de luni în calitate de preşedinte în exerciţiu al Uniunii Africane.

Războiul din Ucraina afectează continentul african prin creşterea preţurilor cerealelor, notează AFP.