Israelul nu voia moartea lui Arafat, susţine un oficial din cabinetul premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ariel Sharon dăduse ordin ca lui Yasser Arafat să i se permită să părăsească oraşul Ramallah pentru ca moartea liderului palestinian să nu fie atribuită militarilor israelieni, afirmă un consilier al fostului premier israelian, citat de AFP.

„Ariel Sharon ordonase să se facă totul pentru a se evita ca moartea lui Arafat - izolat la acea vreme de armata israeliană în sediul său din Ramallah (Muqataa) - să fie atribuită armatei israeliene", a explicat Raanan Gissin.

„Instrucţiunile date de Sharon erau să fie luate toate măsurile de precauţie pentru ca Israelul să nu fie acuzat de moartea lui Arafat. De aceea, Sharon a permis trimiterea lui Arafat la un spital din Franţa când s-a aflat că era pe moarte", a explicat el.

Yasser Arafat a murit pe 11 noiembrie 2004 la Spitalul militar Percy de Clamart, în apropiere de Paris.

„În loc de a lansa acuzaţii nefondate la adresa Israelului, palestinienii ar face mai bine să îi întrebe pe cei din anturajul lui Arafat care aveau interesul ca acesta să dispară pentru a pune mâna pe banii lui", a insistat Raanan Gissin.

Întrebat despre ameninţările cu moartea pe care Sharon le făcuse la adresa lui Arafat, Gissin a apreciat că erau „pure declaraţii politice, fără urmări în plan operaţional".

Ministerul israelian de Externe a respins orice implicare a Israelului în moartea lui Yasser Arafat.

Yasser Arafat a fost otrăvit cu poloniu radioactiv, afirmă văduva fostului lider palestinian, Suha Arafat, iar un lider al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei a atribuit „asasinatul" Israelului. „Este vorba de o crimă reală, un asasinat politic", a declarat Suha Arafat după primirea rezultatelor analizelor efectuate post-mortem de o echipă de experţi elveţieni.

„Toate suspiciunile pe care le aveam au fost confirmate. S-a dovedit ştiinţific că Yasser Arafat nu a murit din cauze naturale, ci a fost omorât", a adăugat Suha Arafat, fără a atribui cuiva "asasinatul".

„Preşedintele Arafat a fost victima unui asasinat terorist organizat de un stat, de Israel", a declarat Wasel Abu Yousef, membru al conducerii Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei.

Guvernul Israelului a negat orice implicare în moartea lui Yasser Arafat.

Concentraţii anormal de mari de poloniu au fost depistate în corpul lui Yasser Arafat, situaţie care confirmă ipoteza unei otrăviri, a anunţat postul tv Al Jazeera după ce experţii elveţieni au prezentat, într-un raport de 108 pagini, concluziile analizelor efectuate pe resturile deshumate ale corpului fostului lider palestinian. 

Potrivit raportului legist, în corpul lui Arafat exista o concentraţie de poloniu care depăşea de 18 ori limita normală, situaţie care pare să confirme ipoteza otrăvirii liderului palestinian.

Yasser Arafat a decedat pe 11 noiembrie 2004, la vârsta de 75 de ani. Fostul lider palestinian se îmbolnăvise în octombrie 2004, prezentând simptome de gastroenterită acută, cu diaree şi stări de vomă.

Cauza oficială a morţii a fost atac cerebral, dar medicii nu au putut stabili de ce boală suferea liderul palestinian. Unii politicieni palestinieni au evocat ipoteza otrăvirii cu poloniu de către Israel.