Fostul ministru de Externe al Israelului scapă de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avigdor Lieberman este un apropiat al premierului Netanyahu
Avigdor Lieberman este un apropiat al premierului Netanyahu

Fostul ministru israelian de Externe Avigdor Lieberman, inculpat pentru fraudă şi abuz de încredere, a fost achitat miercuri de un tribunal de la Ierusalim, conform AFP.

Verdictul ar putea să îi permită lui Lieberman să reia portofoliul Afacerilor Externe, pe care premierul Benjamin Netanyahu i l-a „rezervat" după ce a demisionat, în urmă cu 11 luni. Prim-ministrul ocupă momentan şi funcţia interimară de ministru de Externe al Israelului.

Din punct de vedere juridic, consilierul juridic al Guvernului Yehouda Weinstein, care este totodată Procuror General, poate face apel împotriva achitării.

Însă, potrivit unui comentator juridic de la postului public de radio, Lieberman îşi poate „relua funcţia de ministru de Externe chiar de astăzi".

Lieberman a fost acuzat că l-a numit pe ambasadorul Israelului în Belarus Zeev Ben Arieh în postul de ambasador în Letonia, în schimbul unor informaţii de poliţie confidenţiale despre o anchetă efectuată împotriva sa.

Lider al partidului ultranaţionalist Israel Beiteinu, care s-a aliat cu Likudul (dreapta naţionalistă) lui Netanyahu, Avigdor Lieberman nu a încetat să-şi proclame nevinovăţia şi a promis să renunţe la funcţii în cazul unei condamnări.

El a demisionat pe 14 decembrie 2012, după o zi de la inculpare, cu speranţa să fie achitat, pentru a reveni în cadrul Guvernului.

Cât a aşteptat să se întoarcă la Ministerul de Externe, el a prezidat influenta Comisie parlamentară pentru Apărare şi Afaceri Externe.

Născut în Republica Sovietică Moldova, Avigdor Lieberman a emigrat în 1978 în Israel, unde s-a alăturat Likud. În 1999 şi-a creat propria formaţiune de extremă dreapta, Israel Beiteinu.

Un personaj controversat şi „ţipător", care nu îşi cântăreşte cuvintele, el a devenit cunoscut în anii 2000 prin declaraţii extrem de violente, îndemnând de exemplu la bombardarea Barajului Aswan şi inundarea Egiptului, prima ţară arabă care a semnat un acord de pace cu Israelul, în cazul în care acesta susţine Intifada palestiniană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite