Incendiul din Guyana, soldat cu moartea a 19 persoane, provocat de o elevă căreia i s-a confiscat telefonul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incendiul care s-a soldat cu moartea a 18 fete și un băiat, duminică, în Guyana, a fost declanşat de o adolescentă nemulţumită că i s-a confiscat telefonul, a declarat marţi pentru AFP o sursă guvernamentală sub protecţia anonimatului.

Incendiu de proporții în Guyana FOTO Profimedia

"O elevă este suspectată că a declanşat incendiul devastator pentru că telefonul mobil i-a fost confiscat", a anunţat marţi poliţia într-un comunicat despre incendiul din Mahdia, mic oraş minier izolat din această mică ţară anglofonă din America de Sud, scrie Agerpres.

Sursa guvernamentală a precizat că tânăra a recunoscut faptele.

Responsabilii din cămin "i-au confiscat telefonul mobil şi fata a ameninţat chiar în acea seară că va da foc clădirii şi toată lumea a auzit-o", a spus sursa citată.

Minora, în prezent spitalizată sub supraveghere poliţienească, a mers într-o sală de baie, a pulverizat insecticid pe o draperie şi i-a dat foc cu un chibrit, a adăugat această sursă, dând asigurări că mai multe adolescente au furnizat aceeaşi versiune a faptelor.

"Potrivit elevelor, ele dormeau şi au fost trezite de strigăte. Au văzut focul, fum în sala de baie, care s-a răspândit rapid în clădire", potrivit comunicatului poliţiei.

În pofida eforturilor celorlalte eleve de a-l stinge, incendiul s-a propagat rapid, distrugând complet clădirea construită parţial din lemn.

"Ele (elevele) nu aveau dreptul de a avea telefoane mobile. Ei (responsabilii) au găsit un telefon la această fată. Se pare că trimitea fotografii", a precizat sursa guvernamentală.

Drama a fost agravată de faptul că responsabila care se afla în cămin s-a "panicat" şi nu a reuşit să găsească cheia care deschidea uşa clădirii, ale cărei ferestre aveau gratii. Uşa era închisă cu cheia în fiecare seară la ora 21, a adăugat această sursă. Fiul acestei responsabile se află printre cei 19 morţi.

Bărbaţi au spart uşa pentru a le permite supravieţuitoarelor, între care şi fata care a provocat incendiul, să scape. Pompierii şi poliţia au ajuns la faşa locului 25 de minute de la începerea incendiului, a precizat aceeaşi sursă.

Luni, şeful poliţiei din Guyana, Clifton Hicken, a declarat deja că primele elemente ale anchetei sugerează un incendiu "de natură rău-intenţionată".

Treisprezece tinere şi băiatul au murit la faţa locului, în timp ce alte cinci fete au murit la spitalul din Mahdia. Autorităţile au decretat trei zile de doliu naţional.