De ce încearcă piloții ruși să provoace incidente aeriene cu americanii. Cel mai recent, deasupra Siriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piloții ruși au încercat să provoace piloții americani într-o confruntare deasupra Siriei, potrivit unui purtător de cuvânt al Comandamentului Central al SUA, parte dintr-un model recent de comportament mai agresiv al forțelor rusești.

Rușii se tatonează cu americanii în aer FOTO Shutterstock

Piloții ruși nu par să încerce să doboare avioane americane, a declarat un oficial american pentru CNN, dar ar putea încerca să „provoace” SUA și să „ne atragă într-un incident internațional”.

Un videoclip publicat de Comandamentul Central al SUA pe 2 aprilie arată un avion de luptă rusesc SU-35 care efectuează o interceptare „nesigură și neprofesională” a unui avion de vânătoare american F-16.

Un al doilea videoclip din 18 aprilie prezintă un alt avion rus care încalcă spațiul aerian al coaliției și zboară la circa 600 de metri de o aeronavă americană, o distanță pe care un avion de luptă o poate parcurge în câteva secunde.

Oficialii americani i-au contactat pe omologii lor ruși cu privire la incidentele recente, iar rușii au răspuns, dar „niciodată într-un mod prin care să recunoască incidentul”, a explicat oficialul.

Comportamentul mai agresiv al piloților ruși a avut loc și în afara Siriei. În martie, un avion de luptă rusesc SU-27 s-a ciocnit cu o dronă americană MQ-9 Reaper în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.