Arabia Saudită și Iranul au făcut schimb de ambasadori după restabilirea relațiilor diplomatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Arabiei Saudite în Iran a ajuns în Republica Islamică Iran, iar omologul Iranian a aterizat la Riad, în urma restabilirii relațiilor diplomatice dintre cele două state, potrivit unor surse oficiale iraniene și saudite, notează AFP, scrie Agerpres.

Drapele Iran și Arabia Saudită FOTO: Shutterstock

Arabia Saudită a accentuat "importanţa consolidării legăturilor, intensificării comunicării şi întâlnirilor dintre regat şi Iran", a declarat ambasadorul Abdullah Alanazi la sosirea sa în capitala iraniană, potrivit unui comunicat al ministerului de externe saudit.

Ambasadorul iranian în Arabia Saudită, Alireza Enayati, a sosit în capitala Riad, unde a fost primit de responsabili ai Ministerului de Externe şi de membri ai personalului ambasadei, potrivit agenţiei iraniene de presă IRNA.

Ambasada Arabiei Saudite la Teheran şi-a reluat activităţile de luna trecută, în timp ce Republica Islamică şi-a redeschis reprezentanţa diplomatică la Riad în iunie. Iranul, cu o majoritate şiită, şi Arabia Saudită, cu o majoritate sunnită, s-au aflat mult timp în conflict, opunându-se în numeroase dosare legate de Orientul Mijlociu, din Siria până în Yemen. Cele două ţări şi-au întrerupt relaţiile diplomatice în 2016. În martie, Riadul şi Teheranul au anunţat restabilirea acestor relaţii în cadrul unui acord încheiat sub egida Chinei, reaminteşte AFP, scrie agerpres.