Alegerile „istorice” din Pakistan: Liga Musulmană a fostului premier Sharif, în fruntea preferinţelor electoratului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nawaz Sharif, în momentul votului FOTO Reuters

Rezultatele parţiale ale „alegerilor istorice” din Pakistan arată că partidul fostului premier Nawaz Sharif se află în fruntea preferinţelor electoratului. Liga Musulmană a lui Sharif va dispune, cel mai probabil, de cele mai multe scaune parlamentare în urma scrutinului general desfăşurat sâmbătă în Pakistan.

Sharif s-a declarat deja învingător. Programul de vot a fost prelungit timp de oră în întreaga ţară, până la şase după amiaza, potrivit „BBC News”.

Un purtător de cuvânt al comisiei de alegeri a declarat că speră să fie prezentă la vot între 60 şi 80 la sută din populaţie. În 2008, 44 la sută din oameni şi-au exprimat votul.

Într-uin discurs ţinut în Lahore, Sharif a precizat că Liga Musulmană va avea cele mai multe voturi: „Ar trebui să îi mulţumim lui Allah că i-a dat Ligii Musulmane altă şansă de a vă servi pe voi şi pe Pakistan”.

„Ţin cu toate partidele care stau cu mine la masă şi discută pentru a rezolva problemele Pakistanului.”

Mişcarea Justiţiei, partidul lui Imran Khan, a avut performanţe lăudabile, iar prezicerile indică faptul că aceasta a câştigat în Peshawar.

În Pakistan au avut loc, sâmbătă, alegeri generale, iar ziua a început cu violenţe. În oraşul Kirachi au explodat două bombe omorând cel puţin 11 oameni, în timp ce în oraşul Mardan au fost 15 victime. Campania electorală, care s-a încheiat joi, a fost la rândul ei marcată de o serie de atentate comise de talibani care spun că scrutinul că nu este organizat conform normelor islamice.

Potrivit unui comandant al insurgenţilor care a solicitat protecţia anonimatului, liderul talibanilor pakistanezi din cadrul TTP, Hakimullah Mehsud, a ordonat atentate sinucigaşe în ziua scrutinului.

Un atentat cu bombă din cartierul Landhi din oraşul Karachi s-a soldat cu cinci morţi şi 21 de răniţi, informează "BBC". Explozia a fost menită pentru un membru al Partidului Naţional Awami, în condiţiile în care talibanii au ameninţat că vor ataca partidele "laice" în ziua alegerilor.

De asemenea, vineri, cu o zi înainte de desfăşurarea alegerilor, cel puţin patru persoane au fost ucise, iar alte aproximativ 15 rănite, într-o explozie într-o piaţă, în zone tribale, au anunţat surse din domeniul serviciilor de securitate, relatează AFP