Polonezii, chemați să se pregătească de un război cu Rusia

0
Publicat:

Ministrul Apărării de la Varșovia, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat într-un interviu publicat luni de ziarul „Super Express” că polonezii trebuie să se pregătească urgent pentru ameninţarea unui război cu Rusia.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz FOTO EPA-EFE

Ministrul polonez a fost întrebat dacă el consideră posibilă o înfrângere militară a Ucrainei în faţa Rusiei şi o invadare ulterioară a Poloniei într-un asemenea scenariu.

„Mă aştept la orice scenariu şi le iau în serios pe cele mai rele. Aceasta este sarcina unui ministru al Apărării în situaţia în care ne regăsim astăzi”, a răspuns Kosiniak-Kamysz, adăugând că nu spune aceste cuvinte „din senin”, ci după ce le-a cântărit cu atenție.

El a afirmat că Ministerul polonez al Apărării a început să facă paşi concreţi pentru a se pregăti pentru ameninţarea despre care a vorbit, examinând inclusiv lacunele în aprovizionarea armatei cu echipamente militare.

Deşi achiziţiile de armament pe scară extinsă sunt foarte importante, echipamentul individual al fiecărui soldat trebuie tratat cu aceeaşi seriozitate, a subliniat Kosiniak-Kamysz.

Ministrul polonez a mai spus totodată că țara sa intenţionează să joace un rol foarte important în apărarea comună a Uniunii Europene.

De la începutul războiului din Ucraina, Polonia şi-a sporit bugetul militar până la 4% din PIB - dublu faţă de angajamentul din cadrul NATO de 2% - şi a încheiat numeroase contracte pentru achiziţii masive de armament, în special cu Statele Unite şi Coreea de Sud, transmite agenția de presă DPA, citată de Agerpres.