Polonia trimite avioane F-16 la graniță după ce o rachetă rusă a trecut prin spațiul său aerian în timpul valului de atacuri asupra Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polonia a declarat că a trimis marți patru avioane de luptă F-16 la granița sa estică pentru a-și proteja spațiul aerian după un baraj de atacuri cu rachete rusești asupra Ucrainei vecine.

Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

"Pentru a asigura siguranța spațiului aerian polonez, două perechi de avioane de vânătoare F-16 și un avion cisternă aliat au fost puse în acțiune", a precizat armata poloneză într-un comunicat.

Marți dimineață, Rusia a lovit capitala Ucrainei, Kiev, și orașul Harkov din nord-estul țării cu o ploaie de rachete.

Polonia - membră NATO și UE - este un aliat ferm al Ucrainei, în timp ce invazia rusă se apropie de a doua aniversare.

În timpul ultimului val de atacuri mortale asupra Ucrainei, vineri, Polonia a declarat că o rachetă rusă a trecut prin spațiul său aerian.

Oficialii militari polonezi au declarat vineri că un obiect a pătruns vineri dimineaţă în spaţiul aerian al ţării din direcţia frontierei cu Ucraina, înainte de a ieşi trei minute mai târziu. S-a întâmplat în timp ce autorităţile ucrainene raportau un atac rusesc masiv asupra mai multor oraşe din Ucraina, în primele ore ale zilei de vineri.

„Partea ucraineană şi aliaţii au confirmat preliminar înregistrările noastre radar că obiectul a părăsit teritoriul polonez”, a declarat sâmbătă pentru Reuters un purtător de cuvânt al Comandamentului operaţional.

Vineri seara, Ministerul polonez de Externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei, cerând explicaţii pentru încălcarea spaţiului său aerian.

Moscova nu va da o explicaţie pentru racheta din spaţiul aerian polonez până când nu i se vor furniza „dovezi concrete” că aceasta a fost rusească, a declarat Andrei Ordash, însărcinatul cu afaceri al Rusiei în Polonia, după ce a fost convocat la Ministerul polonez de Externe, relatează The Guardian.

Potrivit agenției ruse RIA, Ordash a spus: „Până când nu vor fi furnizate dovezi concrete, nu vom da nicio explicaţie, deoarece aceste acuzaţii sunt nefondate”.

În noiembrie 2022, o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană a căzut în satul polonez Przewodow, în apropiere de graniță, ucigând doi civili.

Explozia a avut loc la un depozit de cereale din apropierea unei școli, la aproximativ șase kilometri de graniță, în timpul unui alt bombardament intensiv al Rusiei asupra Ucrainei.

Inițial au existat îndoieli cu privire la faptul că racheta a fost rusească, ceea ce a generat îngrijorarea că NATO ar putea fi implicată direct în război, deoarece Polonia, stat membru, este acoperită de acordul de apărare colectivă al alianței.

Rusia atacă furibund Ucraina cu tot ce are în dotare

Cel puţin patru persoane au fost ucise şi aproape 100 rănite, ieri, în Ucraina, unde Rusia a lansat un atac de o şi mai mare amploare decât în zilele precedente, după ce Vladimir Putin reiterase luni că atacul ucrainean din oraşul rus Belgorod, soldat cu 25 de morţi, nu va rămâne nepedepsit.

Şeful armatei ucrainene, Valerii Zalujni, a scris pe Telegram că ruşii au tras în total 99 de rachete, de toate tipurile, în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, iar 72 dintre acestea au fost distruse de apărarea antiaeriană ucraineană.

Ruşii au atacat infrastructuri civile şi de importanţă vitală, facilităţi industriale şi militare şi au vizat în principal capitala Kiev, a spus comandantul armatei ucrainene.

Iniţial, ruşii au atacat cu drone Shahed din direcţia sud-est, dar toate cele 35 de drone de atac au fost distruse. Apoi, în jurul orei 6 dimineaţa, 16 bombardiere Tu-95MS au lansat cel puţin 70 de rachete de croazieră aeriene Kh-101/Kh-555/Kh-55. Începând cu ora 7:30, a fost înregistrată lansarea a zece rachete aerobalistice X-47M2 "Kinjal" de pe avioane de vânătoare MiG-31K. Inamicul a atacat, de asemenea, dinspre mare cu trei rachete de croazieră Kalibr, iar dinspre nord cu 12 rachete balistice Iskander-M/S-300/S-400. De asemenea, invadatorii au tras patru rachete antiradar Kh-31P de pe avioane tactice Su-35, a detaliat Zalujni, citat de „Ukrainskaia Pravda“.

Primarul Kievului, Vitali Klitciko, a anunţat că în dimineaţa zilei marţi, forţele de apărare aeriană au distrus 61 de rachete pe cerul de deasupra Kievului, inclusiv 10 rachete aerobalistice Kinjal.

Trei persoane au murit şi 38 au fost rănite în regiunea Kiev. O persoană - o femeie - a murit chiar în capitala Kiev, iar celelalte două în regiune.

De asemeena, în Harkov, o persoană a murit şi 45 au fost rănite, iar în oraş au izbucnit trei incendii, au fost distruse mai multe obiective civile, depozite şi maşini care au ars.

Moscova şi Kievul au înregistrat o escaladare a violenţelor în ultimele zile, cu un atac ucrainean fără precedent pe teritoriul Rusiei care a făcut 24 de morţi sâmbătă la Belgorod. MAer rus a acuzat țările NATO pentru „atacul terorist” asupra Belgorodului, susținând că ucrainenii au folosit rachete occidentale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite