Ministrul de Externe al Serbiei spune că i-a transmis unui oficial american că țara sa nu va recunoaște independența Kosovo

0
Publicat:

Ministrul sârb de Externe Ivița Dacici a afirmat vineri că i-a comunicat oficialului american Derek Chollet că nimeni din țara sa nu va accepta independenţa Kosovo şi că preşedintele Aleksandar Vucici este un garant-cheie al păcii şi stabilităţii în regiune, relatează agenţia Tanjug.

FOTO Shutterstock

Serbia este gata de dialog, dar există „linii roşii” clar definite, a subliniat Dacici într-un interviu acordat pentru Prva TV după întâlnirea avută cu Derek Chollet, consilierul Departamentului de Stat al SUA, care a efectuat o scurtă vizită la Belgrad.

Nu vor mai avea loc negocieri privind o comunitate a municipalităţilor sârbe și Serbia nu este dispusă să recunoască independenţa Kosovo, direct sau indirect, a subliniat Dacici, referindu-se la „liniile roșii”.

„Este un lucru pozitiv să auzi un înalt oficial american afirmând că o comunitate a municipalităţilor sârbe reprezintă obligaţia Priștinei”, a adăugat acesta.

Referindu-se la o propunere franco-germană de reglementare a problemei Kosovo, Dacici a insistat asupra „unităţii absolute” a părţii sârbe în privinţa argumentelor şi a modului de abordare.

„Nu vor fi noi negocieri asupra a ceea ce s-a convenit sau asupra Comunităţii municipalităţilor sârbe. Nu există o recunoaştere a Kosovo sau un acord pentru aderarea sa la ONU. Trebuie garantată securitatea sârbilor din Kosovo-Metohija”, a insistat el, citat de agenția de presă Tanjug, preluată de Agerpres.

Formarea unei Comunităţi a Municipalităţilor Sârbe face parte dintr-un acord încheiat între Belgrad şi Priștina în 2012 sub auspiciile UE, dar pe care cele două părţi nu îl pun în aplicare, notează Agerpres.