Legea în favoarea eutanasiei, adoptată pentru a treia oară de către Parlamentul de la Lisabona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul portughez a adoptat, vineri, pentru a treia oară, o lege în favoarea eutanasiei, text ce va fi supus spre promulgare preşedintelui conservator Marcelo Rebelo de Sousa, relatează AFP.

Textul votat, vineri, este cela de-al treilea în favoarea eutanasiei. Foto: Shutterstock

  Proiectul de lege a fost aprobat datorită mai ales voturilor Partidului Socialist, care dispune de majoritatea absolută în parlament, şi ale câtorva deputaţi din opoziţie.

 Textul votat, vineri, este cela de-al treilea în favoarea eutanasiei adoptat de legislativul portughez, scrie Agerpres.

Şeful statului poate fie să promulge legea, fie să o spună spre examinare Curţii Constituţionale, fie să i se împotrivească prin veto, aşa cum a procedat deja de două ori în trecut. 

Preşedintele a afirmat, joi seară, că are de gând să se pronunţe destul de rapid, „cu siguranţă până la Crăciun”. 

Subiectul eutanasiei a traversat mai multe legislaturi în ultimii ani. 

După ce anterioara lege pe acest subiect a fost adoptată în luna ianuarie a anului 2021, apoi înaintată preşedintelui spre promulgare, Marcelo Rebelo de Sousa, un catolic fervent, a înștiințat Curtea Constituţională, care a solicitat câteva amendamente.

Preşedintele s-a împotrivit apoi prin veto intrării în vigoare a legii. Preşedintele şi-a explicat atunci hotărârea printr-o „problemă de redactare” a textului, care, conform lui, cuprindea definiţii prea vagi. 

Parlamentul ar fi putut să depăşească acest obstacol revotând acelaşi text, însă, înainte ca procesul legislativ să fie finalizat, Camera Deputaţilor a fost dizolvată în vederea alegerilor legislative din luna ianuarie a anului 2022.

 Belgia şi Olanda au fost primele două țări europene care, acum 20 de ani, au autorizat eutanasia, urmate între timp şi de alte ţări din Europa.