Grecia, cuprinsă de incendii. Localități întregi sunt evacuate. Pompierii români luptă cu incendiile devastatoare din jurul Atenei VIDEO

0
Publicat:

Incendiile devastatoare din suburbiile Atenei au dus la evacuarea orașului Marathon și a altor localități, iar autoritățile elene au apelat la ajutor internațional. Pompierii români intervin neîntrerupt pentru a combate flăcările.

Luni, autoritățile de protecție civilă din Grecia au dispus evacuarea mai multor localități din suburbiile nord-estice ale Atenei, amenințate de un incendiu violent care a izbucnit duminică și continuă să se extindă, conform AFP.

Incendiu de pădure în apropierea dumneavoastră. Urmați instrucțiunile autorităților”, au scris autoritățile de protecție civilă în mesajele text trimise tuturor persoanelor din zona vizată, cu instrucțiuni privind locul de evacuare.

Duminică seara, incendiul a forțat evacuarea orașului Marathon, cu peste 7.000 de locuitori, și a dus la evacuarea altor cinci localități, precum și a două spitale din Penteli. Autoritățile au deschis stadionul olimpic OAKA pentru a adăposti persoanele evacuate.

Toate forțele de protecție civilă au luptat toată noaptea și, în ciuda eforturilor supraomenești, incendiul continuă să se extindă foarte rapid și se îndreaptă spre Penteli”, a explicat Vassilis Vathrakogiannis, purtătorul de cuvânt al pompierilor, în cadrul unui briefing de presă.

Peste 500 de pompieri, 152 de vehicule și 29 de avioane sunt mobilizate în lupta cu incendiile din Grecia. Până duminică după-amiază, popmierii au controlat 33 din 40 de incendii recente. Ministrul Protecției Civile a avertizat că jumătate din țară este expusă unui risc ridicat de incendiu până pe 15 august din cauza căldurii, vântului și secetei.

Din păcate, intensitatea vânturilor va continua să fie ridicată în următoarele ore și este vital ca locuitorii să urmeze sfaturile autorităților”, a subliniat Vathrakogiannis.

Grecia este extrem de vulnerabilă la incendiile forestiere din cauza unei ierni uscate și a unor luni iunie și iulie record de călduroase. Conform ONU, creșterea temperaturilor prelungeste sezonul incendiilor și mărește suprafața afectată la nivel mondial.

Pompierii români intervin în Grecia

Pompierii români,  specializați în stingerea incendiilor de pădure, au intervenit neîntrerupt timp de 14 ore pentru a sprijini salvatorii eleni în fața arderilor necontrolate care afectează vaste zone de vegetație și păduri.

Temperaturile ridicate și condițiile meteorologice nefavorabile, au favorizat extinderea incendiilor, care s-au apropiat de zone rezidențiale, ceea ce a dus la evacuarea unor localități.

Misiunile pompierilor români au constat în protejarea și stingerea locuințelor, precum și în limitarea incendiilor de vegetație. Astfel, colegii noștri au acționat neîntrerupt, pe toată durată a nopții, cu 3 mașini de stingere incendii de pădure, 1 mașină de stingere de mare capacitate (10.000 l apă), precum și 1 cisternă de 30.000 l.”, informează IGSU.

Pompierii români au utilizat echipamente de mare capacitate pentru a proteja locuințele și a limita impactul incendiilor, într-un context de risc extrem.

Activarea și operaționalizarea modulului național specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni.”, mai informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Conform autorităților elene, prognoza de risc pentru astăzi rămâne la nivelul „extrem de ridicat”, potrivit Secretariatului General pentru Protecție Civilă. Harta riscului de incendiu publicată de acestea indică faptul că zona unde activează modulul românesc se află la același nivel de risc.

Prognoza de risc pentru luni, 12 august, rămâne la nivelul „extrem de ridicat”, conform autorităților elene, prin intermediul Secretariatului General pentru Protecție Civilă. Harta riscului de incendiu, publicată de aceștia, arată că zona în care pompierii din România își desfășoară activitatea este încadrată la același nivel de risc.