Copiii mamelor-surogat nu vor mai fi înregistraţi în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea spaniolă nu recunoaşte contractele semnate cu mamele-surogat în alte ţări

Copiii născuţi din mame-surogat nu vor putea fi înregistraţi în Spania, iar singura soluţie acceptată de Tribunalul Suprem din Spania este ca aceştia să fie adoptaţi de familia cu care acestea au semnat contractele respective. Legea spaniolă nu recunoaşte contractele semnate cu mamele-surogat în alte ţări, arată Europa Press.

Tribunalul Suprem a atestat astfel o sentinţă a unei instanţe din Valencia, care refuzase înscrierea a doi copii născuţi de mame-surogat în SUA, pe care doi bărbaţi căsătoriţi în Spania vroiau să-i declare drept copiii lor, notează Agerpres.

Potrivit legislaţiei în vigoare în Spania, contractele cu mamele surogat sunt nule. Autorităţilor de la registrul stării civile le este permisă în schimb înregistrarea ascendenţei — mama — şi posibilitatea de reclamare a paternităţii de către tatăl biologic. Legiuitorul este cel care trebuie să garanteze drepturile tuturor părţilor, însă în acest caz, minorii ar fi privaţi de identitate şi lipsiţi de apropierea familiei biologice.

În plus, Tribunalul Suprem aminteşte în sentinţa dată că legislaţia spaniolă nu acceptă ca progresele în tehnicile de reproducere asistată "să afecteze demnitatea femeii însărcinate şi a copilului, să fie comercializată gestaţia şi descendenţa sau să permită anumitor intermediari să facă afaceri cu acestea, favorizând exploatarea stării nevoiaşe în care se pot găsi femei tinere în situaţie de sărăcie".

Copiii astfel născuţi trebuie să fie integraţi în familia lor, însă dacă nu există date cu privire la aceasta, autorităţile trebuie să ia măsurile necesare pentru a determina ascendenţa copiilor şi apoi protecţia în cadrul unui nucleu de familie. Aceasta din urmă poate avea loc prin intermediul a două posibilităţi prevăzute de legislaţia spaniolă: luarea sub protecţie (primirea în familie) sau adopţia.