Atac cibernetic al Ucrainei împotriva Ministerului rus al Apărării. „A perturbat schimbul de informaţii”

0
Publicat:

Ucraina a declarat, marți, că a efectuat cu succes un atac cibernetic asupra Ministerului rus al Apărării. Un server important a fost scos din funcțiune, iar schimbul intern de informații a fost perturbat temporar. Direcția Generală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării și-a asumat responsabilitatea pentru această operațiune, într-un comunicat oficial.

Serverul de comunicaţii speciale al Ministerului rus al Apărării a fost neutralizat FOTO gur.gov.ua

AFP nu a putut verifica deocamdată afirmațiile ucrainene, iar Moscova nu a emis nicio reacție oficială la acest eveniment.

Potrivit comunicatului GUR, atacul cibernetic a reușit să neutralizeze serverul de comunicații speciale al Ministerului rus al Apărării, având impact asupra schimbului de informații între unitățile militare ruse care foloseau serverul respectiv.

„Atacul cibernetic a perturbat schimbul de informaţii între unităţile Ministerului rus al Apărării care foloseau serverul în cauză, situat la Moscova”, a transmis GUR.  

Spionajul militar ucrainean a menționat că operațiunea este în desfășurare, sugerând că mai multe acțiuni similare ar putea urma.

În același timp, autoritățile ruse au raportat o întrerupere ce a afectat numeroase site-uri în țară, dar nu au specificat niciun detaliu despre cauză sau impact.

Site-ul Ministerului Apărării nu a fost menționat în raport, iar până în prezent nu există informații care să sugereze o legătură directă între atacul cibernetic al Ucrainei și problemele tehnice semnalate de Rusia.

Ministerul Dezvoltării Digitale al Rusiei a confirmat o defecțiune legată de infrastructura DNSSEC (Domain Name System Security Extensions), dar a asigurat că problema a fost rezolvată în cursul serii. Totuși, a avertizat că perturbările ar putea continua pentru o perioadă de timp, fără a oferi detalii suplimentare.

Aceste disfuncționalități au fost semnalate în diverse regiuni ale Rusiei, inclusiv Moscova, Sankt Petersburg, Novosibirsk și Republica Tatarstan, conform informațiilor furnizate de agenția de stat Ria Novosti.