Tipuri de alimente care pot ajuta în combaterea maladiei Alzheimer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul persoanelor afectate de demenţă a fost, în 2011, de 36,5 milioane de persoane. Prognoza pentru 2050 este de 115,3 milioane de persoane.

Demenţa este o tulburare neurodegenerativă al cărei debut este insidios şi care produce un declin continuu al funcţiilor cognitive. Circa 10% din adulţii peste 60 de ani şi 50% din cei peste 90 de ani suferă de demenţă, potrivit statisticilor.

Specialiştii estimează că la fiecare 20 de ani numărul persoanelor cu demenţă se va dubla. Cei mai frecvenţi factori de risc sunt vârsta înaintată, genul feminin, depresia, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, boala ischemică cardiacă, accidentul vascular cerebral.

Pacienţii au tulburări de memorie, afazii, nu-şi pot coordona mişcările, nu recunosc sau nu identifică obiectele din proximitate sau părţi ale propriului corp şi suferă de tulburări de comportament – depresie, halucinaţii, idei delirante.

Boala Alzheimer reprezintă 60-70% din cazurile de demenţă, fiind cel mai des întâlnită afecţiune neurodegenerativă.  Profilaxia bolii include contracararea factorilor de risc: bolile vasculare precum diabetul, hipertensiunea, obezitatea, fumatul şi lipsa activităţii fizice.

Anumite alimente poat ajuta în combaterea acestei maladii. De exemplu, uleiul de măsline este bogat în vitamina K şi vitamina E şi ajută la protejarea celulelor în faţa radicalilor liberi. În plus, conţine grăsimi mononesaturate sănătoase. Spanacul şi varza conţin şi ele vitamina K cu proprietăţi antioxidante remarcabile.

Sardinele. Specialiştii consideră că acizii graşi omega-3 pot creşte rezistenţa la atacul radicalilor liberi. Este recomandat consumul acestui tip de peşte, la fel şi a somonului, de două ori pe săptămână.

Nucile, la rândul lor, sunt alimente care conţin şi ele acizi graşi omega-3 care ajută la protejarea împotriva degenerării creierului.

Turmericul conţine vitamina E cu proprietăţi antioxidante. Acest condiment a fost asociat cu îmbunătăţirea memoriei, a atenţie şi a funcţiilor cognitive.

Ceaiul verde este bogat în polifenoli, împlicaţi în ciclurile celulare şi de supravieţuire. Se recomandă să se consume măcar o dată pe zi.

Vinul roşu este bogat în resveratrol şi alte flavonoide cu acţiune antioxidantă. Se recomandă un singur pahar pe zi.

Citricele sunt o sursă bună de acid folic – o vitamină solubilă în apă – necesară pentru sinteza unor substanţe ale sistemului nervos, cum sunt neurotransmiţătorii.


 

Mai multe pentru tine:
Eduard, un copil de 10 ani, crescut de bunici și abandonat de părinți, luptă pentru viață! A vomitat sânge și are nevoie de o operație urgentă la inimă. AJUTĂ ȘI TU!
I-a donat propriul rinichi, dar n-a fost invitată la nunta Selenei Gomez. Cum explică donatoarea trădarea
Trendul imaginilor generate de AI cu persoane decedate: alinare sau capcană emoțională? ANALIZĂ
Femeile care au înfruntat foamea, frica și moartea: adevărul despre cum a distrus Uniunea Sovietică Moldova anilor ’40
De ce Eugen Cristea și Anca Pandrea simt în casă energia persoanelor moarte: „Nu oricine poate”. Și Mihai Onilă are o legătură paranormală cu fiica-înger: „O aud mental”
Revolta profesorilor crește după blocarea plăților din instanță: „Dacă nu reacționăm în niciun fel ne săpăm singuri groapa”
Neliniște la palat! Ce crede familia regală britanică despre apariția lui Meghan Markle la Săptămâna Modei de la Paris
Un obiect unic pe teritoriul fostei provincii romane Dacia, descoperit la Turda
Cauza morții bateristului Marius Keseri de la Direcția 5. Prietenii rup tăcerea. „Boala cumplită îl schimbase, nu-l mai recunoșteai. Venea la biserică să se roage”. Ultimele fotografii
Alimentul care nu trebuie să lipsească din farfuriile românilor. Dr. Virgiliu Stroescu îl recomandă în fiecare zi: „Ne curăță și ne vindecă tot organismul”
Oana Roman nu îl mai menajează pe Botezatu! „Se îmbracă de zici că vrea să impresioneze un extraterestru cocalar”