Studiu: Alimentele ultraprocesate cresc riscul de deces prematur. Care sunt explicaţiile cercetătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâncarea gata preparata este plică de aditivi

O cercetare franceză publicată recent a relevat că fiecare creştere de 10% a aportului de alimente ultraprocesate cresc riscul de deces din orice cauză cu 14%.

Cercetarea  a implicat 44.500 de bărbaţi şi femei de peste 45 de ani care au oferit informaţii despre obiceiurile alimentare, stilul de viaţă şi mediul socio-economic. Apoi, au fost monitorizaţi timp de şapte ani, potrivit agerpres.ro.
Hrana ultraprocesată a fost definită prin alimente produse prin procese industriale multiple şi consumată în general sub formă de gustări, deserturi sau mâncare gata preparată. Printre acestea se numără carnea prăjită şi congelată, mezelurile, gustările ambalate şi supele instant.

Care sunt explicaţiile găsite de cercetători

Pe parcursul celor şapte ani, oamenii de ştiinţă au înregistrat 602 decese - 1,4% din totalul grupului iniţial. Printre acestea s-au numărat 219 decese cauzate de cancer şi 34 provocate de afecţiuni cardiologice şi arteriale.
Alimentele semipreparate şi alte tipuri de produse ultraprocesate au reprezentat, în medie, 29% din aportul caloric total, potrivit cercetării.
Explicaţiile pot fi multiple, au arătat cercetătorii conduşi de dr. Laure Schnabel de la Universitatea Paris-Sorbonne. Astfel, unele  alimente ultraprocesate conţineau cantităţi importante de sare, iar un aport ridicat de sodiu a fost asociat cu un risc mai mare de afecţiuni cardiovasculare şi cancer la stomac. De asemenea, zahărul în exces a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mare de deces cardiovascular.
În plus, alimentele superprocesate conţin o cantitate mică de fibre care reduc riscul de mortalitate.

Aditivii alimentar  joacă un rol în acest sens

Aditivii alimentari, frecvent întâlniţi în aceste alimente pot, de asemenea, să joace un rol în acest sens, potrivit cercetătorilor. Spre exemplu, dioxidul de titan, utilizat pe scară largă de industria alimentară, a fost asociat cu inflamaţia intestinală şi dezvoltarea tumorilor, scrie Press Association.
Au existat de asemenea dovezi potrivit cărora consumul de agenţi emulsifianţi ar putea avea un efect asupra bacteriilor intestinale şi poate duce la apariţia cancerului şi a sindromului metabolic, o afecţiune pre-diabetică.
„Studii prospective suplimentare sunt necesare pentru a confirma aceste constatări şi pentru a desluşi diferitele mecanisme prin care alimentele ultra-procesate pot afecta sănătatea“, conchid oamenii de ştiinţă.

Mai multe pentru tine:
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Cum a avertizat-o Prințul Philip pe Kate Middleton chiar înainte să moară. Vorbele bunicului Prințului William au cutremurat-o pe Prințesă
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Oana Ioniță, moment de sinceritate. Cine e bărbatul căsătorit din showbiz pe care îl admiră: „Îmi plac oamenii frumoși”
Destinul tragic al prințesei Ioana Cantacuzino și vila „23 August” din Călimănești. Castelul a ajuns o ruină istorică
Mariana Moculescu, mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii” De ce nu a fost lăsată în primă instanță să intre la priveghi și cum a apărut apoi alături de Nidia UPDATE
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Promoții de iarnă PetMax: Suplimente veterinare esențiale pentru câini și pisici cu reduceri de până la 69%
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: Top televizoare cu cele mai mari reduceri, de până la 5.000 de lei și calitate premium pentru living și dormitor