Secretele dietei carpato-danubiene: cât de sănătoasă este? Medic: „O recomand cu toată căldura”

0
Publicat:

Dieta carpato-danubiană este un concept care se referă la obiceiurile alimentare tradiționale ale populațiilor din zona Carpato-Dunăreană, care cuprinde țări precum România, Bulgaria, Serbia și Ungaria.

Produse tradiționale FOTO Shutterstock

Aceasta duce în prim-plan o combinație de alimente sănătoase și delicioase, care îmbină resursele locale și tradițiile culinare. Specialiștii sunt de părere că ar putea fi benefică în cazul obezităţii şi diabetului.

Dieta carpato-danubiană este o abordare alimentară bazată pe resursele locale și tradițiile culinare din regiunea Carpato-Dunăreană. Aceasta include alimente precum legumele, fructele, cerealele, produsele lactate, carne de porc, carne de pasăre și pește. Pune un accent, în mod deosebit pe alimente neprocesate și naturale, oferind un echilibru între nutrienți.

Deși dieta mediteraneană este foarte populară și considerată a fi una dintre cele mai sănătoase, medicii români susțin că și mâncarea tradițională poate fi, de asemenea, o alternativă bună.

Produse autohtone, pentru o viață sănătoasă

Elemente comune ale dietei carpato-danubiene includ:

Produse agricole: Legume, fructe, cereale (cum ar fi porumbul și grâul) sunt baza acestei diete. De asemenea, fasolea și alte leguminoase sunt consumate frecvent.

Carne: Carnea de porc este foarte populară în această regiune, dar și alte tipuri de carne, cum ar fi carne de pasăre sau de pește, sunt consumate în mod regulat.

Produse lactate: Brânza și iaurtul sunt elemente obișnuite în dieta carpato-danubiană.

Produse de panificație: Pâinea și produsele de patiserie sunt nelipsite de pe masă.

Alimente conservate: Murături, gemuri și alte alimente conservate sunt adesea folosite pentru a păstra gustul verii pe tot parcursul anului.

Condimente și ierburi aromatice: Uleiul, usturoiul, ceapa și diverse ierburi aromatice sunt folosite pentru a da gust mâncărurilor.

Dieta carpato-danubiană, recomandată de medici

Profesor doctor Maria Moţa, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova și membră a Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) afirmă că dieta este cât se poate de benefică în cazul obezității și diabetului.

Prin comparație, dieta mediteraneană presupune un regim bazat pe bucătăriile tradiționale din Italia, Grecia, Franța, Spania și ale unor țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, iar românii au cu greu acces la ingrediente.

„Dieta carpato-danubiană v-o recomand cu toată căldura. Aceasta a pornit de la profesorul Nicolae Hâncu, un cunoscut medic nutriţionist, una din marile personalități ale lumii medicale internaționale, nu doar din România. Această dietă are la bază ideea alimentației noastre tradiționale, fiindcă e foarte greu să preiei regimul mediteranean în anumite condiții, cu anumite tradiții. Ideea profesorului Hâncu a fost să analizăm ce avem noi: avem toate cerealele, avem toate legumele, important e să le recomandăm populației și să sugerăm cantitățile. Dieta mediteraneană presupune să avem acces la pește, la fructe de mare, la noi cumva e mai limitat spre deosebire de țările mediteraneene, fiindcă acolo nu se conservă și le pot consuma proaspete”, a spus dr. Maria Moța, pentru Agerpres.

Ea subliniază însă că deși carnea de porc și de vită nu este contraindicată, aceasta trebuie consumată în cantități moderate.

„Carnea de porc și de vită e bine să o limităm, avem cereale, putem face pâine neagră, să consumăm în special pâine neagră și desigur, ținând seama de toată patologia. Putem recomanda și dieta mediteraneană, și chiar se recomandă, dar mulți nu își permit uleiul de măsline sau fructele de mare. E bine să fie o cantitate de ulei de măsline cel puțin în salată, să ne putem permite uleiul de măsline, peștele, fructele de mare, însă aici trebuie să avem garanția că sunt relativ proaspete, fiindcă dacă nu ai un preparat în zona ta geografică, există riscul ca el să nu fie foarte proaspăt și să se folosească o serie de proceduri de congelare. Avem merele noastre, perele noastre, fructele din zona noastră, pentru că ați văzut ce se întâmplă atunci când importăm mai ales citrice, banane, dar nu numai. Absolut toate fructele exotice importate se culeg în general crude, se coc forțat”, a mai spus dr. Maria Moța.

Mai multe pentru tine:
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice