Pericolul ascuns din alimentele pe care le consumăm zilnic. Sfaturile unui cunoscut nutriționist

0
Publicat:

Puțini dintre noi știu că multe din alimentele pe care le consumăm constant conțin concentrații importante de zaharuri, care în timp ne fac dependenți de dulce și ne îmbolnăvesc.

Și în pâine se găsește zahăr adăugat FOTO arhivă Adevărul

Multe din alimentele pe care le consumăm zilnic conțin diferite concentrații de zahăr fără ca cei care le cumpără să bănuiască acest lucru. Nu este vorba doar de băuturile carbogazoase și energizante, ci și de pâine și multe alte alimente unde nu te-ai aștepta să găsești zahăr.

Nutriționista Cornelia Mihăilă a declarat pentru „Adevărul” că ne este la îndemână să citim cu atenție etichetele produselor pe care le cumpărăm, astfel încât să știm pe viitor ce concentrații de zahăr se găsesc în acestea și la ce riscuri ne expunem.

„Zahărul se regăsește în multe din alimentele pe care le consumăm zilnic. Problema apare când vorbim de zahărul adăugat. Zahărul îl găsim în fructe, legume, cereale, lactate, dar producătorii, pentru a potența savoarea, vin cu zahărul adăugat în alimente”, explică Cornelia Mihăilă.

Zahăr adăugat poate fi găsit chiar și în covrigi și în cerealele integrale și în cele pentru copii. „Am descoperit că cerealele pentru copii conțin 78 de grame de zaharuri la suta de grame, iar asta înseamnă un pericol mare pentru sănătate, ce poate înseamna un surplus de greutate, diabet, probleme de circulație a sângelui și cardiovasculare”, avertizează specialistul.

Nutriționistul spune că cel mai important lucru pe care îl putem face este să urmărim eticheta produselor pe care intenționăm să le cumpărăm. Iaurturile cu fructe, de pildă, nu sunt considerate gustări, ci veritabile deserturi datorită concentrației de zahăr adăugat.

Capcana alimentelor cu zero calorii

Tot ce înseamnă sosuri, pornind de la ketchup, muștar și până la sosuri pentru paste, conțin, de asemenea, zahăr adăugat. Îl găsim în limonade, freshuri, în batoanele de ciocolată sau energizante, indiferent dacă se menționează pe ele că sunt „bio”.

„Ca să nu mai consumăm toate aceste produse este important să ne facem ordine în alimentație. Învățăm ceea ce numesc eu farfuria corectă și apoi o prioritizăm. Citim foarte bine eticheta produselor și dacă vedem că au zahăr printre primele două, trei ingrediente, înseamnă că este o cantitate mare și le evităm”, este sfatul Corneliei Mihăilă.

Dacă la ingrediente se specifică că produsul conține peste 25 grame de zaharuri totale la suta de grame, vorbim din nou de un exces de zahăr adăugat. În schimb, dacă conține 5 grame de zaharuri la suta de grame, putem consuma fără probleme acel produs.

Cornelia Mihăilă ne sfâtuiește să verificăm cu atenție etichetele produselor FOTO arhiva personală

Specialistul spune să nu cădem în capcana de-a gândi că un produs conține zero calorii, ceea ce înseamnă că nu ne îngrașă, deci nu ne face rău, dacă în schimb conține o cantitate apreciabilă de zahăr adăugat, pentru că, în timp, vom deveni dependenți de acestea și ne vor afecta sănătatea.

Îmi trezește dorința de a mânca dulce și de le cumpăra cât mai des. Crează astfel o dependență de dulce și la un moment dat voi face alegeri nesănătoase, pentru că va fi o chestie de necontrolat. Organizația Mondială a Sănătății recomandă să consumăm cam 50 de grame de zahăr pe zi sub diverse forme, ca să prevenim problemele de sănătate”, spune Cornelia Mihăilă.

Cum pregătim farfuria corectă

Problemele apar când intrăm în zona de carbohidrați. Una este ne luăm zahărul de care avem nevoie zilnic mâncând un măr și alte fructe, precum și legume, și cu totul altceva e să consumăm un aliment care conține zahăr adăugat.

„Din măr iau vitamine, minerale, fibrele mă ajută la sațietate, iar arderile sunt mai lente. Când consumăm alimente cu zahăr adăugat, arderile sunt rapide, nu avem valoare nutritivă în ele și nu ne oferă sațietate. Totul ține de alegeri”, face o scurtă comparație specialistul.

Din experiența cu pacienții săi ne dezvăluie că și consumul doar a unei pătrățele de ciocolată pe zi duce la o ușoară dependență. Dacă e mai mult decât atât, este o dependență în toată regula și va necesita o perioadă destul de lungă de timp pentru a scăpa de ea.

Dacă învățăm să ne organizăm farfuria corectă la fiecare masă, această dependență va dispare pentru că organismul nu va mai simți nevoia de dulce. De pildă, nu pun trei felii de pâine la masă, știind acum că și ea conține zahăr adăugat. Pun doar o felie și adaug multe crudități sau legume gătite, iar la final vin cu un fruct sau mai multe și nu vom ajunge niciodată la excese”, ne sfătuiește Cornelia Mihăilă.

Mai multe pentru tine:
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Ilie Bolojan și Ioana Fâșie, căsătorie în secret. Cine este femeia care aduce fericire în viața premierului. Ce studii are și cu se ocupă?
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei