Pătrunjelul şi ridichile sunt surse excelente de vitamina C. În ce condiţii îşi păstrează proprietăţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pătrunjelul amestecat cu lămâie poate fi consumat ca salată

De la pătrunjel se consumă atât frunzele, cât şi rădăcina. Aceasta din urmă, deşi are unele dintre caracteristicile morcovului, nu este la fel de bogată în betacaroten. Ridichile sunt de două  tipuri: cele roşii, recoltate primăvara şi cele albe sau negre, de origine orientală, respectiv, spaniolă, recoltate iarna.

Sezonul de pătrunjel proaspăt şi ridichi de grădină, precum şi de alte trufandale, e în toi, ambele legume fiind importante surse de vitamina C. Vitamina C este foarte importantă pentru păstrarea imunităţii corporale.

Într-o varietate de sortimente, cu frunze creţe sau simple, de un verde mai închis sau mai deschis, pătrunjelul ne oferă atât frunzele, cât ţi rădăcina. Vitamina C este depozitată în frunze, în timp ce rădăcina are betacaroten (vitamina A), e adevărat, într-o măsură mai mică decât morcovii.

Potrivit „ Abecedarului de nutriţie“ al academiaicnului Nicolae Hâncu, prin preparare termică sau uscare, frunzele de pătrunjel pierd mare parte din conţinutul de vitamina C, astfel că este important să le mâncăm în stare proaspătă. În bucătăria mediteraneeană şi nu numai frunzele de pătrunjel amestecate cu suc de lămâie sunt consumate ca salată. Cumarinele conţinute previn formarea anormală a cheagurilor de sânge.

Care este conţinutul energetic şi nutritiv al pătrunjelului la 100 de grame de frunze

Energie (kcal) – 35

Apă – 88%

Proteine – 1 gr

Carbohidraţi – 6 gr

Index glicemic – mic

Fibre alimentare – 3 gr

Ridichile fac parte din aceeaşi  familie cu muştarul

Gustul uşor piperat variază ca intensitate, în funcţie de sortiment. În principal, există două tipuri de ridichi: cele roşii, rotunde, recoltate primăvara şi cele albe, de origine orientală, şi negre, de origine spaniolă, recoltate iarna.

Pe lângă conţinutul bogat în vitamina C ridichile mai au şi fitonutrienţi implicaţi în prevenirea cancerului.

Care este conţinutul energetic şi nutritiv la 100 de grame (5 ridichi medii)

Energie – 16 kcal

Apă – 91%

Proteine – 0

Carbohidraţi – 4 gr

Index glicemic – mic

Fibre alimentare – 1 gr

Mai multe pentru tine:
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
Cerceii candelabru cu care a apărut Prințesa Catherine sunt spectaculoși. Ce poveste emoționantă se ascunde în spatele lor
Theo Rose, invitată de soacră la un restaurant cu stele Michelin din Paris. Combinația alimentară modestă care a impresionat-o: „Ca la mama lui”
Cadoul ideal pentru bărbați: cele mai bune ceasuri de Crăciun la prețuri Chillmas Deals cu reduceri de până la 92%
Top 15 băuturi pentru Sărbători 2025–2026: vinuri medaliate cu aur, ediții rare de colecție și reduceri uriașe de până la 8.500 lei
Seturi cadou pentru femei care transformă sărbătorile în experiențe de răsfăț și lux – oferte eMAG de neratat, pentru orice buget
Loviți de cancer, Meme și Teodora Stoica au găsit o metodă prin care celule canceroase sunt mâncate
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
Top 15 coșuri cadou de sărbători în 2025-2026: cele mai bune recomandări, reduceri și idei premium de neratat
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL
Angela Similea, prea „îmbătrânită”, la 79 de ani? Stilistul Florin Burescu le dă peste nas cârcotașilor: „O adevărată doamnă, fără operații estetice”. Dieta artistei „Epocii de Aur”