Dieta care întăreşte imunitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele conţin substanţe care ajjută sistemul imunitar să lupte cu infecţiile

Nu ar fi nemaipomenit dacă am putea mânca alimente magice care să ne protejeze împotriva germenilor care plutesc în jurul nostru? Fireşte, nu este atât de simplu! Ceva-ceva tot putem face însă pentru a ne ajuta organismul.

Spălatul pe mâini cu apă şi săpun rămâne regula numărul 1 împotriva contractării virusurilor, iar somnul de bună calitate este o componentă crucială în lupta împotriva germenilor patogeni, potrivit specialiştilor site-ului de ştiri medicale webmd.com.

La acestea se adaugă fructele şi legumele consumate în fiecare zi. Ele conţin vitamine implicate în susţinerea sistemului imunitar. Vitamina C din fructe precum citrice, mere sau broccoli ajută buna funcţionare a celullelor care alcătuiesc sistemul imunitar; vitamina A care ajută lla menţinerea mucoaselor din gură, intestine şi tractul respirator sănătoase şi pe care o regăsim în cartofii dulci, spanac, morcovi şi pepeni. Consumul de fructe şi legume proaspete sunt preferabile suplimentelor alimentare care conţin o singură vitamină pentru că substanţele chimice din mâncare trebuie să interacţioneze pentru a oferi protecţie.

Proteine pentru celulele T

Prea puţine proteine în alimentaţie slăbesc sistemul imunitar şi îl fac vulnerabil în faţa infecţiilor. Acestea pot fi găsite atât în produsele de orgine animală precum carnea de porc sau de vită – care conţine totodată şi zinc, un mineral care ajută corpul să producă celule T ale sistemului imunitar – dar şi în leguminoase precum fasole, linte, mazăre sau soia.

Alimentele fermentate conţin bacterii care ajută microbiomul. Acest microbiom este format din miiarde de bacterii benefice care trăiesc în sistemul digestiv, acolo unde se află majoritatea celulellor care alcătuiesc sistemul imunitar. Alimente precum iaurtul, chefirul, sana, laptele bătut aduc un aport suplimentar de bacterii bune lăsând mai puţin loc pentru cele patogene.

Prin substanţele chimice pe care le conţin, usturoiul, ghimbirul, oregano, scorţişoara au proprietăţi antimicrobiene, antiinflamatoare şi antioxidante şi pot aduce un plus de savoare alimentelor consumate.

Mai multe pentru tine:
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Cine este Cristian Rizea, cel din cauza căruia Dan Capatos ar fi fost dat afară de la Antena Stars. Fostul politician a fost implicat în mai multe scandaluri
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Războiul dintre Gabriela Cristea și Cristina Șișcanu. Cele două, fină și nașă, acuzații grave în mediul online
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte