De ce nu trebuie să mâncăm mezeluri la micul dejun: „Reacția dă un compus cu caracter cancerigen dovedit”

0
Publicat:

Obiceiurile alimentare ale românilor nu sunt dintre cele mai sănătoase. O spune Institutul Național de Statistică, instituție care precizează că cea mai frecventă variantă de consum la micul dejun o reprezintă mezelurile. Total greșit, avertizează medicii.

Gustoase, dar periculoase FOTO pixabay.com

Salamul, șunca, parizerul ori crenvurștii nu fac decât să agreseze bacteriile care ne apără organismul, arată știrileprotv.ro.

De vină sunt conservanții care se găsesc în produsele procesate. Pentru siguranța alimentară, toate conțin sare nitrică. Se mai numește nitrit de sodiu, sare cu nitrit, conservant E 250.

Imediat ce ajunge nitritul de sodiu în stomac, e o reacție de manual, cu acidul clorihidric, reacția clar are loc. Reacția dă un compus care se cheamă nitrozamină. Este un compus cu caracter cancerigen dovedit, există și doze limită per kilogram corp, 50 de mg per kilogram corp”, spune prof. univ. dr Ștefan Voicu, de la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii.

De aceeași părere este și prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, de la Facultatea de Biologie, care aveertizează că nu trebuie să facem un obicei din a consuma tot timpul mezeluri: „Chiar dacă mâncăm un sandviș cu mezel, dar nu facem din asta un obicei alimentar, organismul reușește să elimine aceste substanțe periculoase înainte de a determina o leziune(...) Să nu repetăm aceeași greșeală, ca să nu ne batem în mod inutil cu celulele astea, bacteriile, care trăiesc împreună cu noi și pentru noi, asigură intregritatea sistemului imunitar”.

 O cauză „certă" care duce la apariția bolii

În anul 2015, Institutul de Cercetare pentru studiul Cancerului (IARC) a clasificat aceste tipuri de carne procesată ca fiind o cauză „certă" care duce la apariția cancerului.

Motivul îngrijorării este reprezentat de substanțele chimice numite nitriți, care mențin aceste alimente proaspete pentru mai mult timp. Atunci când sunt gătite la temperaturi ridicate, nitriții pot forma compuși cancerigeni, cunoscuți sub numele de nitrozamine.

În aceeași ordine de idei, aditivii din carnea procesată, cum ar fi cârnații sau șunca, ar putea crește riscul de diabet de tip 2.

De asemenea, pe piață există o varietate de astfel de produse cu conținut redus de sare și grăsimi. Este important să evitați produsele care conțin nitriți sau aditivi alimentari nesănătoși. 

Mai multe pentru tine:
VIDEO Informații înfiorătoare despre unul dintre cele mai scandaloase cazuri din istorie. Safari uman la 70.000 de lire sterline. Mai mulți bogați au ucis cu cruzime copii și femei, familii întregi. Cum s-au organizat excursiile de vânătoare umană
A murit Horia Moculescu! Mesajul cutremurător transmis de fiica celebrului compozitor: „Mă sufocă și mă strânge lumea, tată! Nu pot să respir. Nu știu să trăiesc.”
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Ce i-a provocat unei jurnaliste cancer intestinal la 44 de ani? Nu fuma, nu bea și avea o greutate normală
Black Friday la Flanco: Top oferte la soundbar-uri, sisteme audio și boxe portabile
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
Tragedia care i-a marcat viața lui Horia Moculescu. A avut un fiu care a murit la 31 de ani. Mariana Moculescu, confesiuni dureroase: „Nu mai răspundea la telefon”
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: Top televizoare cu cele mai mari reduceri, de până la 5.000 de lei și calitate premium pentru living și dormitor
Promoții de iarnă PetMax: Suplimente veterinare esențiale pentru câini și pisici cu reduceri de până la 69%
Fashion Days Black Friday 2025 – ultimele ore de reduceri de până la 90%. Transformă-ți outfitul în cel mai spectaculos mod, cu opere de artă
„M-a lovit atât de puternic”! Celebra vedetă face dezvăluiri cutremurătoare la 53 de ani