De ce chiar şi carnea macră este nocivă pentru inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carnea macră de porc sau de vită conţine o cantitate redusă de grăsimi şi de colesterol. Cu toate acestea, persoanele care mănâncă frecvent preparate din carne roşie, fie ea şi slabă, au un risc crescut de infarct şi de accident vascular cerebral. Oamenii de ştiinţă au descoperit care este explicaţia.

Oricât de slabă ar fi carnea de vită, tot ne pune în pericol inima şi vasele de sânge. De vină pentru modificările care au loc în sistemul cardiovascular în cazul consumului de carne roşie sunt bacteriile din flora intestinală, arată cel mai recent studiu pe această temă, realizat de oamenii de ştiinţă de la Cleveland Clinic din Ohio.

Mai exact, flora bacteriană transformă un compus din carnea roşie, carnitina, într-o substanţă care favorizează acumularea plăcilor de aterom (grăsime şi reziduuri care se întăresc şi rigidizează arterele) pe pereţii vaselor de sânge. În anumite situaţii, compoziţia bacteriană a florei intestinale ne influenţează sănătatea la fel ca elementele nutriţionale de pe eticheta alimentelor.

Bacteriile pot transforma total anumite molecule din hrana noastră, iar aceste molecule rezultate pot avea un efect uriaş asupra proceselor metabolice“, explică Stanley Hazen, coautor al studiului american.

Carnea roşie dă peste cap metabolismul

Pentru a depista mecanismul prin care carnea roşie creşte riscul bolilor de inimă, dr. Hazen şi colegii săi au administrat l-carnitină, substanţa din carnea roşie, unui număr de 77 de voluntari, dintre care 26 erau ovo-lacto-vegetarieni sau vegani.

Testele de sânge au arătat că administrarea l-carnitinei creşte în sânge nivelul unei substanţe numite N-oxid de trimetilamină (TMAO), un compus care afectează dramatic metabolismul colesterolului şi încetineşte procesul de eliminare a colesterolului din sânge.

Diferenţe între carnivori şi vegetarieni

Chiar şi în cazul administrării de suplimente cu l-carnitină, vegetarienii au prezentat un nivel mai mic al compusului nociv TMAO în organism şi, deci, un risc mai mic de boli cardiovasculare decât carnivorii.

Explicaţia oferită de cercetătorii americani este tocmai diferenţa dintre tipurile de bacterii din flora intestinală a celor două categorii de persoane. Hazen susţine că un consum regulat de carne „încurajează“ dezvoltarea bacteriilor care transformă l-carnitina într-o substanţă nocivă pentru vasele de sânge.

Într-o cercetare suplimentară, specialiştii au realizat teste de sânge unui număr de 2.600 de persoane pentru a identifica riscul l-carnitinei asupra sistemului cardiovascular. Rezultatele au arătat că, într-adevăr, persoanele cu un nivel crescut de l-carnitină, dar şi de TMAO prezintă cel mai mare risc de boli de inimă. 

Mai multe pentru tine:
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Un tablou de Rubens, dispărut timp de peste 400 de ani, descoperit la Paris
Peste 600 de români, diagnosticați anual cu cancere de sânge. Cum donăm celule stem, tratamentul minune care îi poate salva
Ce partide candidează la alegerile parlamentare din Republica Moldova și ce șanse au
Cât costă cazarea în perioada sărbătorilor de iarnă la hotelul Simonei Halep din Poiana Brașov? Gică Hagi vă așteaptă la Mamaia: „Întâlnire cu Moș Crăciun”
Autorul cărții „Codul lui Da Vinci”, logodit cu una dintre cele patru amante ale lui! E cu 27 de ani mai tânără decât el!
Mihai Bendeac, destăinuiri despre viața amoroasă. De câți ani nu a mai ieșit actorul la o întâlnire romantică: „Îmi place foarte mult să fiu singur”
Jurnalistul Charlie Ottley a dezvăluit ce apreciază la țara noastră: „Unul dintre principalele puncte forte”. Ce expresii românești îl amuză
Fermecată de Kate Middleton, Melania Trump a avut o atitudine flagrant diferită față de Regina Camilla
Cât au plătit Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin, pentru o săptămână de vis în Grecia: „Am învățat să călătorim «light»”. Actrița a împărtășit secretul vacanțelor accesibile