De ce ar trebui să evităm să mâncăm din recipiente din plastic

0
Publicat:

Un studiu recent realizat de cercetători din China sugerează că folosirea frecventă a recipientelor din plastic, mai ales în cazul alimentelor calde, poate avea efecte negative asupra sănătăţii, microplasticul fiind corelat cu apariţia unor boli de inimă, demenţă şi mai multe forme de cancer.

Cercetătorii din China au descoperit că mâncatul din recipiente de plastic provoacă inflamații în intestin, care ajung la sistemul circulator și îl deteriorează, iar acest lucru ar putea crește semnificativ riscul de insuficiență cardiacă, notează DailyMail.

Studiul s-a realizat în două etape. În primă fază, cercetătorii au întrebat 3.000 de persoane cât de des mâncau din recipiente de plastic și dacă aveau insuficiență cardiacă sau factori de risc precum hipertensiune arterială, bătăi neregulate ale inimii, atac de cord sau boli de inimă. Astfel, ei au constatat că expunerea ridicată la materiale plastice a dus la o creștere cu 13% a riscului de a dezvolta insuficiență cardiacă. 

În a doua fază a studiului, oamenii de ştiinţă au folosit şobolani, cărora le-au dat apă în recipiente din plastic și contaminată cu substanțe chimice nocive, cunoscute sub numele de levigate. Ei au constatat că șobolanii expuși la apă contaminată timp de trei luni aveau „metaboliți modificați ai microbiotei intestinale, în special cei legați de inflamație și stres oxidativ”.

Șobolanii au suferit, de asemenea, leziuni ale țesutului muscular cardiac, ceea ce i-a determinat pe cercetători să suspecteze că inflamația din intestin a pătruns în fluxul sanguin și a afectat inima.

„Este esențial să se evite utilizarea recipientelor din plastic pentru alimente la temperaturi ridicate, să se reducă utilizarea produselor din plastic în viața de zi cu zi și să se pună în aplicare în timp util măsuri de control al poluării cu plastic”, au transmis cercetătorii care au coordonat acest studiu.

Microplasticele sunt particule minuscule care ajung în sângele nostru, se acumulează în organele noastre și provoacă daune de nedescris. Acestea se infiltrează în alimentele pe care le consumăm, în apa pe care o bem și în aerul pe care îl respirăm și au fost asociate cu boli de inimă, demență și mai multe forme de cancer.

Participanții au primit un chestionar cu 12 întrebări privind expunerea lor la materialele plastice. Aceștia au fost întrebați dacă folosesc articole din plastic, cum ar fi pungi de cumpărături, pungi de ceai, sticle de apă, cutii de prânz, recipiente pentru mâncare la pachet sau tacâmuri.

În funcţie de factori precum vârsta, sexul și etnia, concluzia studiului a fost că expunerea ridicată la materiale plastice a condus la un risc crescut cu 13% de a dezvolta insuficiență cardiacă. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă spun că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili mecanismul exact al expunerii pe termen lung la microplastic și afectarea inimii.

Mai multe pentru tine:
A lăsat uniforma militară și a luat bikinii! Prințesa Leonor a Spaniei a apărut în costum de baie la plajă, într-o locație inedită
Soția lui Bruce Willis: care au fost primele semne de demență manifestate de marele actor
Cartofi dulci aromați. Ce mirodenii îi fac demni de un masterchef?
5 zodii care își schimbă viața după Paște. Berbecii și Peștii au parte de un nou început și o serie de evenimente surprinzătoare
Raport CIA din 1980, desecretizat recent: „România, o anomalie între țările comuniste”
Doi vloggeri români au dezvăluit cât costă, de fapt, viața în Thailanda. De câți bani ai nevoie pentru cazare și mâncarea, pe lună: „Am făcut un calcul și o să vă spunem exact sumele”
Andrew Tate, acuzat că și-a bătut iubita în timpul actului sexual, în Beverly Hills. Schimb halucinant de mesaje: „Chiar îmi place să te lovesc, mă simt bine când fac asta. Ce rost are dacă nu te bat și nu te las însărcinată”
Mariana Moculescu vrea să locuiască din nou cu fostul soț: „Depinde de cantitatea lui de milă.” Horia Moculescu: „Vreau să mai trăiesc câteva luni”
Pentru ce este al treilea sertar al unei mașini de spălat rufe și când se folosește
Episcopia Oradiei, aflată în centrul unui scandal de pedofilie, anunță părintele Ciprian Mega. Cine este preotul pedofil?: „Victimelor li s-a spus că, având în vedere că ne aflăm în Postul Paștelui, este o perioadă de reflecție și iertare”
Văduva de la Palat, un nou rol regal inspirat de Kate Middleton. Soțul ei s-a iubit cu Pippa, sora Prințesei de Wales