Crenvurştii şi şunca duc la cancer – avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii
0Carnea procesată poate provoca apariţia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, conform unui raport dat publicităţii, luni, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Experţii plasează cârnaţii, crenvurştii şi şunca în grupul 1 de risc, alături de tutun şi poluare, privind apariţia cancerului.
Potrivit raportului OMS, o cantitate de 50 de grame de carne procesată pe zi, adică aproximativ două felii de şuncă sau bacon, măreşte riscul de cancer colorectal cu 18 %, potrivit BBC News.
Agenţia internaţională pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer — IARC), parte a OMS, plasează carnea procesată, cea folosită în mezeluri precum crenvurşti, cârnaţi, bacon sau şuncă, în grupul 1 de risc, alături de tutun, azbest şi gazele de eşapament rezultate de la motoarele diesel.
„Pentru o persoană, riscul de îmbolnăvire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesată rămâne redus din punct de vedere statistic, însă acest risc creşte odată cu cantitatea de astfel de carne consumată“, a explicat dr. Kurt Straif, principalul autor al cercetării derulate în cadrul IARC.
Carnea roşie, categorie în care este inclusă carnea de vită, miel/oaie/berbec şi porc, a fost introdusă în grupa a doua de risc, fiind clasificată drept „factor cancerigen probabil“. Pe această listă se mai află substanţe precum glifosatul, un ierbicid cancerigen.
Clasificarea cărnii roşii în grupa a doua de risc oncologic reflectă existenţa unor „dovezi limitate“ că poate provoca afecţiuni oncologice.
În cadrul acestui raport, IARC a identificat în special legăturile dintre consumul acestor tipuri de carne şi cancerul colorectal, dar au fost observate şi asocieri cu cancerele de prostată şi pancreas.