Combină alimentele isteţ şi vei slăbi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dietă care să te ajute să slăbeşti fără a reduce din porţiile de mâncare? Un doctor american, William Howard Hay, deschidea calea către un astfel de regim la începutul secolului trecut. În timp, dieta lui a dobândit din ce în ce mai mulţi adepţi.

De ce ne îngrăşăm? Şi mai important, de ce punem la loc imediat după ce am reuşit să slăbim? De ce facem burtă, deşi nu am putea zice că mâncăm exagerat de mult? Răspunsul ar fi în modul în care organismul nostru reuşeşte (sau mai bine zis, nu reuşeşte) să metabolizeze mâncarea. Adică să digere şi să asimileze toate substanţele nutritive, dar să le elimine pe cele inutile? Dacă digestia noastră nu merge ca unsă, riscăm să ne balonăm, să avem permanent disconfort abdominal şi nu reuşim să scăpăm de grăsimile şi de caloriile în exces.

Dar ce poţi face ca să-ţi îmbunătăţeşti digestia? Te poate ajuta regimul alimentar propus de doctorul Hay (gândit ca un regim-stil de viaţă, şi mai puţin ca o dietă clasică). Medicul a dezvoltat, la începutul secolului XX, o metodă originală de a se menţine în formă cu ajutorul combinării alimentelor.

Mai exact, potrivit doctorului Hay, alimentele se combină în funcţie de grupa din care fac parte: alcaline, acide şi neutre. Pe scurt, ceea ce propunea doctorul era să evităm combinaţia alcalin cu acid (carbohidraţi şi proteine). Carnea sau ouăle (deci proteinele de origine animală) au nevoie de un anumit tip de enzime ca să fie digerate – acide-.

Făinoasele, deci carbohidraţii, solicită cu totul alte enzime, alcaline. Combini la aceeaşi masă proteine şi carbohidraţi (carne şi cartofi prăjiţi, shaworma)? Cele două tipuri de enzime de care are nevoie organismul pentru a digera mâncarea se vor „încurca” una pe alta, ceea ce duce la fermentarea alimentelor în stomac. Ceea ce urmează ţi-este, probabil, cunoscut: disconfort şi flatulenţă.

Corpul alocă un anumit timp fiecărui aliment

Combinarea alimentelor ţine cont şi de timpul necesar pentru digerarea lor.
Îţi propunem un exerciţiu de imaginaţie. Dar înainte, iată ipoteza: legumelor le trebuie între 15 şi 30 de minute ca să fie digerate. Cerealelor ori cartofilor, până la 4 ore. Carnea, în schimb, solicită tractul digestiv între 4 şi 10 ore! Acum imaginează-ţi cum ar fi să combini toate aceste alimente la o singură masă! Carnea, care se digeră cel mai greu, va reţine în tractul digestiv cartofii, care sunt digeraţi mai uşor şi care, în loc să fie metabolizaţi, putrezesc în intestine, favorizând formarea gazelor.

Citeşte continuarea pe clicksanatate.ro

Mai multe pentru tine:
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Ilie Bolojan și Ioana Fâșie, căsătorie în secret. Cine este femeia care aduce fericire în viața premierului. Ce studii are și cu se ocupă?
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte