Colesterolul crescut îngroaşă arterele. Dieta care menţine inima şi vasele de sânge sănătoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colesterolul este o substanţă din categoria lipidelor, foarte importantă pentru buna funcţionare a celulelor, pentru fabricarea sărurilor biliare necesare digestiei şi a hormonilor sexuali. Colesterolul este transportat prin sânge sub forma a 2 lipoproteine – LDL (colesterolul „rău“) şi HDL (colesterolul „bun“).

Atunci când colesterolul din sânge creşte, el îngroaşă arterele transformându-le în tuburi rigide, care împiedică circulaţia sângelui şi aprovizionarea cu nutrienţi a organelor vitale. Boala se numeşte ateroscleroză.

Două sunt sursele prin care colesterolul este prezent în corp: prin consumul de grăsimi animale – colesterol exogen - şi în urma fabricării lui de către ficat – colesterol endogen. Nivelul normal de colesterol din sânge este între 150 şi 200 de miligrame pe decilitru, din care 20-25% este datorat celui exogen. Potrivit „Abecedarului de nutriţie“, coordonat de prof.dr. Nicolae Hâncu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice, consumul de colesterol trebuie limitat la sub 300 de miligrame pe zi.

Creşterea colesterolului total şi a celui rău – LDL - sunt factori de risc cardiovascular, astfel că dieta este importantă pentru că prin intermediul ei putem controla aportul de grăsimi animale consumate. Alimente precum gălbenuşul de ou, preparatele pe bază de creier, ficat, carne de porc, unt, mezeluri trebuie eliminate şi încurajat consumul de peşte şi carne de pasăre.

Potrivit „Ghidului de nutriţie“, coordonat de prof.dr. Cristian Serafinceanu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice, deşi creveţii  au un conţinut ridicat de colesterol au în componenţa lor şi anumite substanţe – steroli non-colesterolici – care intră în competiţie cu colesterolul pentru absorbţie şi, din acest motiv, sunt recomandabili, comparativ cu carnea de vită, de oaie sau de porc, al cărui consum trebuie limitat.

Potrivit aceleiaşi surse, cu excepţia brânzei de fermă – telemea - şi proaspete, majoritatea tipurilor sunt bogate în colesterol, astfel că ar trebui limitat consumul. Se poate face acest lucru prin înlocuirea cu brânzeturi fără grăsimi sau cu conţinut mic, obţinute din produse vegetale.

Multe produse alimentare preparate acasă – prăjituri checuri, plăcinte – conţin cantităţi crescute de grăsimi saturate sub formă de unt, lapte integral, ouă şi untură. Recomandarea este ca aceste produse să fie preparate cu lapte degresat – în loc de lapte integral - şi de margarină – în loc de unt sau untură.

Alte metode prin care poate fi scăzut colesterolul „rău“ şi crescut cel „bun“ sunt folosirea uleiului de floarea-soarelui, măsline sau porumb; consumul de fibre alimentare şi consumul moderat de alcool – aproximativ 10 grame pe zi.  

Mai multe pentru tine:
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Ilie Bolojan și Ioana Fâșie, căsătorie în secret. Cine este femeia care aduce fericire în viața premierului. Ce studii are și cu se ocupă?
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Situl istoric „După Ziduri”, distrus după reparațiile Primăriei Brașov? George Scripcaru: „Lucrurile sunt în regulă ca și procedură și etapă”. Ministerul Culturii: „Nu s-a respectat acordul. DJC Brașov a solicitat oprirea de urgență a lucrărilor”