Cea mai periculoasă legumă. Reîncălzită, poate provoca boli grave, inclusiv cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legumele și fructele, pline de vitamine și nutrienți și benefice pentru organism, pot deveni dușmanul sănătății, dacă nu ținem cont de modul lor de consum. Specialiștii au afirmat că anumite legume pot deveni toxice și chiar să provoace boli grave, în anumite circumstanțe.

Țelina devine toxică dacă este reîncălzită FOTO Shutterstock

Una dintre legumele despre care prea puțină lume știe că ar putea deveni un pericol pentru sănătate, este foarte des folosită în bucătăria românească, în special la ciorbă.

Țelina, cea mai periculoasă legumă

Țelina, căci despre ea este vorba, poate să aibă multiple beneficii pentru organism și este bogată în vitamine. Aceasta poate însă să devină toxică, în momentul în care este reîncălzită, scrie site-ul de sănătate Doctorul Zilei.

Explicația constă în faptul că țelina are un conținut ridicat de nitrați. În momentul în care mâncarea în care a fost adăugată este reîncălzită, respectiva cantitate de nitrați este eliberată. Nitrații poti crește riscul dezvoltării unor boli grave, chiar și cancer. Printre alte afecțiuni, menționate de specialiști, se numără hipertensiunea, intoxicația alimentară și disfuncții ale sistemului circulator. Totuși, îngrijorările ar trebui să apară în cazul consumului de țelină reîncălzită, în cantități mari.

Țelina devine toxică și pe timpul verii, când ne confruntăm cu temperaturi foarte ridicate. Consumul său pe timpul verii poate provoca alergii, din cauza unei substanțe numită bergapten. Această provoacă reacții anafilactice.

O atenționare specială este adusă în cazul femeilor însărcinate. Consumul de țelină în cantități mari nu le este recomandat, întrucât reprezintă o sursă bogată în hormoni naturali.

Atenție la culoarea cartofilor

De asemenea, cartoful poate deveni toxic pentru organism, dacă este consumat după ce s-a stricat. Pentru a ne da seama dacă un cartof mai este, sau nu, bun pentru consum, trebuie tăiat în două și observat dacă interiorul a căpătat o culoare maro.

Acea culoare indică formarea unei substanțe toxice, care poate duce la intoxicație alimentară. Consumată în această stare poți risca intoxicarea cu această substanță. Efectele sale sunt vărsăturile, grețurile, diareea, durerile de cap și amețelile, care apar, în medie, după 8-12 ore.

Mai multe pentru tine:
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
Zi tristă la Casa Regală română! Fiicele Regelui Mihai s-au reunit în lacrimi și durere
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Numerologia anului 2026 indică un an deosebit. Datele-cheie ale anului și predicțiile după ziua de naștere
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei