Beneficiile consumului de usturoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Usturoiul este cunoscut de mii de ani pentru virtuţile sale de a distruge virusurile, de a scădea tensiunea arterială, de a preveni unele cancere, de a fortifica organismul. Detaliem în continuare beneficiile consumului de usturoi.

Medicii ne îndeamnă ca ori de câte ori avem ocazia să consumăm usturoi în stare crudă. Astfel, putem profita de toate beneficiile consumului de usturoi. Ce conţine această legumă disponibilă tot timpul anului? Usturoiul este bogat în minerale (calciu, potasiu, magneziu), vitamine (B1, B2, B3, C, E), ulei eteric, fiind compus din peste 60 de substanţe active, fitohormoni, antibiotice naturale (alicina, garlicina).

Beneficiile consumului de usturoi: antibiotic şi antiseptic natural

Usturoiul este un antibiotic natural şi antiseptic general. De aceea, se recomandă consumul de usturoi pentru creşterea imunităţii, prevenirea gripei şi răcelilor de sezon, în stări de convalescenţă după bronşite şi alte infecţii respiratorii.

Pe plan digestiv, usturoiul reglează tranzitul intestinal, echilibrează microflora intestinală, fiind şi un vermifug eficient.

S-a demonstrat că usturoiul reglează nivelul colesterolului şi normalizează tensiunea arterială. De aceea, şi-a căpătat rolul de protector al inimii şi al vaselor de sânge.

Potrivit unor studii, usturoiul este şi un remediu antidiabetic şi anticancerigen, datorită saponinelor care atacă tumorile canceroase.

Beneficiile consumului de usturoi: devine activ prin strivire

Usturoiul îşi eliberează toate substanţele benefice şi devine activ prin strivire. De aceea, se recomandă a fi consumat crud, fie sub formă de mujdei simplu, fie mestecat ca atare în gură. Potrivit nutriţioniştilor, mujdeiul este un bun preparat, foarte sănătos dacă folosim ca ingrediente usturoi românesc de grădină (neiradiat), ulei de măsline extravirgin şi puţină sare integrală. Mujdeiul trebuie consumat imediat după preparare, doarece lăsat prea mult timp oxidează şi îşi pierde din calităţile nutriţionale. Nu se recomandă adăugarea de grăsimi, maioneze sau alte sosuri grele la prepararea mujdeiului.

Un alt mod sănătos de a câştiga din beneficiile consumului de usturoi este folosirea la un renumit preparat mediteranean: bruschetta. Bruschetele se prepară din felii de pâine integrală prăjite, frecate cu căţei de usturoi, ulei de măsline extravirgin, puţină sare şi pipet, cubuleţe de roşii proaspete, oregano şi busuioc verde.

Beneficiile consumului de usturoi: cum scăpăm de mirosul neplăcut

Mirosul de usturoi se atenuează prin mestecarea câtorva frunzuliţe de pătrunjel verde după masă. Pe lângă împrospătarea respiraţiei, pătrunjelul conţine o mare cantitate de vitamina C, şi ea cu rol antiinfecţios, contribuind la distrugerea bacteriilor din gură şi combaterea halenei. O altă soluţie ar fi să mestecăm după masă câteva seminţe de anason, chimen sau fenicul. Apoi nu trebuie să uităm de spălatul dinţilor după masă şi folosirea apei de gură. Mirosul nu trebuie să fie un impediment pentru a nu profita de beneficiile consumului de usturoi.