Alimente care fac rău ficatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimente care fac rău ficatului

Ştiaţi că ficatul trebuie să realizeze cel mai mare număr de reacţii chimice dintre toate organele? Supranumit uzina organismului, ficatul este responsabil cu procesele de curăţare şi detoxifiere, dar şi cu transformarea alimentelor în energie. Există însă o serie de alimente care fac rău ficatului.

Ficatul are un rol important în procesul de digestie a alimentelor. El metabolizează micronutrienţii şi macronutrienţii proveniţi din alimente. Ficatul acţionează ca un fel de filtru, eliminând toxinele şi alte substanţe nocive din sânge.

Alimente care fac rău ficatului: proteine în exces

O dietă bogată în proteine suprasolicită foarte mult ficatul. Ficatul are, printre altele, şi rolul de a metaboliza proteinele, însă atunci când sunt în exces, el trebuie să depună un efort dublu, ceea ce generează probleme de funcţionare. De obicei, persoanele care consumă multe alimente proteice au tendinţa de a priva organismul de alte substanţe nutritive esenţiale pentru sănătate. Adesea, regimul hiperproteic este adoptat de persoanele care vor să slăbească.

Alimente care fac rău ficatului: fast food

Produsele de tip fast food sunt în topul alimentelor care fac rău ficatului. Majoritatea acestor preparate conţin multe grăsimi şi aditivi alimentari dăunători. Hamburgerii şi alte sendvişuri de la fast food bombardează organismul cu calorii goale, grăsimi şi sodiu, fără substanţe nutritive benefice, cum ar fi vitaminele sau mineralele.

Alimente care fac rău ficatului: grăsimile

Consumul frecvent al unor alimente bogate în grăsimi duce la creşterea nivelului de colesterol în sânge, ceea ce măreşte considerabil riscul de a dezvolta o boală hepatică. Pe lista de alimente care fac rău ficatului din cauza conţinutului mare de grăsimi sunt: carnea roşie, organe de animale, gălbenuşul de ou, smântâna, untul în exces, maioneza, margarina.

Alimente care fac rău ficatului: alcoolul

Alcoolul este unul dintre cei mai mari duşmani ai ficatului. Consumul excesiv de alcool generează o boală numită de medici steatoză hepatică alcoolică şi cunoscută de pacienţi cu denumirea de „ficat gras“. Dacă se continuă consumul de alcool, boala evoluează spre ciroză hepatică şi cancer. Pentru prevenirea problemelor hepatice, cantitatea de alcool recomandată hepatice este de maximum două pahare de vin pe zi la bărbaţi şi doar unul la femei. În cazul pacienţilor diagnosticaţi deja cu afecţiuni hepatice, se recomandă evitarea completă a oricărei surse de alcool. 

Mai multe pentru tine:
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
Loviți de cancer, Meme și Teodora Stoica au găsit o metodă prin care celule canceroase sunt mâncate
Ghidul complet al iernii pe pârtie: cele mai bune haine și accesorii pentru întreaga familie ca să vă bucurați de schi și săniuș fără griji
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Cele mai frumoase imagini de la parada de 1 Decembrie din București. Nicușor Dan, baie de mulțime la finalul ceremoniilor
Care au fost ultimele cuvinte ale celebrului criminal în serie, Ion Râmaru. „Vampirul din Bucureşti” i-a uimit pe cei care l-au executat
Chiar nimic nu-i iese bine? Meghan Markle primește titlul de „Salmonella Sussex”, după gafa de Ziua Recunoștinței
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului