Puterea prieteniei asupra bolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relaţiile şi prieteniile ajută la ameliorarea simptomelor şi creştele şansele de reuşită în lupta cu boala

Prietenia nu doar că participă la supravieţuirea în faţa cancerului la sân, dar se pare că îmbunătăţeşte viaţa celor suferinzi, precum ajută la reducerea durerii şi a simptomelor, potrivit cercetătorilor de la Kaiser Permanente, spune „Huffington Post”.

Studiul, publicat în „Jurnalul cercetării şi tratamentului cancerului la sân”, arată că interacţiunile sociale dese sunt asociate cu o calitate mai bună a vieţii, emoţională şi fizică, pentru pacienţii cu cancer la sân. „Suportul social ajută la ameliorarea simpomelor fizice datorită beneficiilor psihice”, a spus doctorul-cercetător Candyce H. Kroenke

Studiul a fost realizat cu datele colectate de la 3.139 de femei care au fost diagnosticate cu cancer la sân între 2006 şi 2011. Participanţii la studiu au completat toate chestionarele, la mai puţin de două luni după diagnonisticare, în care erau întrebaţi despre prieteniile, relaţiile lor sau alte legături sociale, nivelul de suport social, calitatea vieţii şi simptomele bolii lor.

Cercetării au descoperit corelaţii între prieteniile şi relaţiile puternice şi de lungă durată cu nivelul calităţii vieţii fiecăruia, în timp ce pacienţii cu mai puţin suport social prezentau mai multe simptome ale bolii. Suportul a fost asociat cu o calitate mai bună a vieţii în cazul celor cu boală avansată.

Aceiaşi cercetători au descoperit anul trecut că legăturile sociale sunt corelate de un risc mai mic de deces în cazul pacienţilor cu cancer la sân.