Proporțiile de aur pentru o cafea perfectă. Regulile cu care nu dai greș când faci cafea la ibric sau la filtru

0
Publicat:

Prepararea unei cești perfecte de cafea este o adevărată artă. Cu prea multă cafea raportată la apă veți obține un gust amar și neplăcut. Invers, veți avea o licoare slabă, care poate fi chiar acră. Există un raport între cafea și apă care este considerat standardul de aur pentru o ceașcă ideală potrivit Tasting Table, citată de Yahoo Life.

Cafeaua ideală depinde și de proporțiile ingredientelor. FOTO Shutterstock

Pentru a produce un ibric de cafea robust, dar temperat, nu mai măsurați cafeaua cu o lingură. Folosiți două linguri de cafea măcinată pentru fiecare ceașcă de 8 uncii de apă (în jur de 220 de mililitri). 

Raportul de 2:8 este doar un punct de plecare. Recomandarea specialiștilor este să-l folosiți ca ghid și să-l modificați după preferințe. 

Dacă vi se pare că raportul este prea puternic, puteți opta pentru doar o lingură și jumătate de cafea măcinată la fiecare ceașcă.

Cu toate acestea, trebuie să țineți cont și de cum este prăjită cafeaua. O cafea măcinată cu o prăjire ușoară necesită mai multă apă pentru a-și extrage aroma decât o cafea cu o prăjire închisă. Acest lucru va scoate în evidență notele dulci ale acestei cafele, ceea ce va face ca ceașca să fie mai bună, arată sursa citată care recomandă să optați pentru o măcinare medie dacă o preparați la ibric.

Folosiți un raport corect între cafea și apă și când vine vorba de cafetieră

Potrivit NBC News, pentru cafetierele tradiționale, 20 de grame la 10 uncii de apă reprezintă ecuația delicioasă a cafelei. Pare complicat de calculat, dar e mai simplu dacă aveți în vedere că 20 de grame reprezintă aproximativ patru lingurițe, iar 10 uncii reprezintă o cană de cafea de dimensiuni standard.

Preferințele joacă un rol important și aici, de aceea cel mai bine este să testați diferite proporții pentru a vedea care dintre ele vă încântă.

Ajustați mărimea măcinării pentru a reduce amărăciunea

Ce faci dacă, deși ai cumpărat același sortiment de cafea și ai respectat proporțiile, dar preparatul tău obținut la filtru este totuși prea amar, sau din contră. 

Ei bine, și aici amărăciunea poate fi controlată și echilibrată pe placul fiecăruia din măcinare potrivit WikiHow.

Măcinarea grosieră este cea mai bună pentru presele franceze, în timp ce cea medie fină funcționează cel mai bine pentru cafeaua picurată. 

Mai multe pentru tine:
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham