Cafea la ibric sau la filtru: care e mai bună pentru sănătate? Câte cești sunt permise pe zi

0
Publicat:

După apă, cafeaua este cea mai populară băutură din lume, dar care este cea mai bună modalitate de preparare?

Cească cu cafea pe o masă, alături de boabe de cafea
Cafeaua la filtru este mai bună pentru sănătate FOTO Shutterstock

Cu peste 2 miliarde de cești consumate zilnic în întreaga lume, cafeaua poate fi preparată în diverse moduri, cu rezultate mai mult sau mai puțin diferit, în ceea ce privește gustul. Cafeaua la filtru, cea la ibirc și espresso sunt cele mai populare băuturi pe bază de cafea.

Care este cel mai sănătos mod de a prepara cafeaua?

Există doi factori de luat în considerare atunci când preparați cafeaua: materialul din care e făcut recipientul în care va fi preparată băutura și efectul metodei de preparare asupra boabelor în sine.

Când vine vorba de prima, experții recomandă să ținem cont de posibilul efect toxic al materialului vasului. Din acest punct de vedere, filtrul este recomandat, deoarece acesta are fie un recipient din sticlă, fie unul din inox, considerate cele mai sigure.

Un studiu publicat în aprilie 2020 în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă a constatat că filtrarea cafelei (cu un filtru de hârtie) – nu doar fierberea boabelor măcinate – este mai bună pentru sănătate, în special pentru persoanele în vârstă. Cercetătorii au analizat răspunsurile a peste 500.000 de băutori de cafea (cu vârste între 20 și 79 de ani), care au fost urmăriți timp de aproximativ 20 de ani. Persoanele cu vârsta sub 60 de ani care au băut una până la patru cești de cafea preparată la filtru au avut o rată mai scăzută de boli arteriale și de deces.

Ce sunt uleiurile esențiale din cafea

O rată mai scăzută de deces s-a observat și la persoanele cu vârsta de 60 de ani sau mai mult, care au consumat cafea la filtru. Totuși, la persoanele care au băut cinci sau mai multe cești pe zi, acest efect a fost anulat.

Cafeaua preparată la ibric este mai tare și mai aromată, dar nu trece printr-un filtru. Astfel, ea conține diterpene (uleiuri esențiale din cafea), compuși care pot crește colesterolul.

Diterpenele au cea mai mare concentrație în băuturile în care cafeaua măcinată a avut cel mai îndelungat contact cu apa, în timpul fierberii, iar cafeaua la ibric este exact acest tip de băutură. Potrivit cercetătorilor, o ceașcă de cafea nefiltrată conține de 30 de ori mai multe diterpene decât o ceașcă de cafea filtrată.

Filtrele de hârtie ajută la scăderea cantității de uleiuri naturale din cafea, obținându-se astfel o băutură cu un efect mai mic asupra colesterolului. Persoanele care au colesterolul mărit trebuie să evite consumul de băuturi nefiltrate, cum e cafeaua turcească.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite