Ce gust are mâncarea viitorului?
0Cum ar fi dacă tot timpul pe care îl petrecem cumpărând ingrediente pentru masă l-am folosi pentru un hobby? Sau pentru somn? Gândul la timpul consumat la masă sau la pregătirea ei l-a făcut pe un american să inventeze un produs care ar urma să revoluţioneze obiceiurile alimentare ale oamenilor.
Toate aceste întrebări, şi multe altele, i-au trecut prin minte lui Robert Rhinehart. Când şi-a dat seama cât timp intră în pregătirea meselor, dar şi în consumarea lor, a vrut să găsească o soluţie care să pună capăt acestui proces îndelungat, precum şi alimentaţiei nesănătoase.
„Am mers pe ipoteza potrivit căreia corpul nu are nevoie de mâncarea în sine, cât de substanţele chimice şi elementele pe care pe conţin”, scrie Rhinehart pe blogul său, anul trecut.
„Cum ar fi dacă am consuma numai ingredientele de care corpul nostru are nevoie pentru energie? Am fi mai sănătoşi sau chiar avem nevoie şi de celelalte lucruri din mâncare?”.
Americanul este convins că stiinţa de astăzi poate „să facă mai mult bine decât natura”. Aşa că, un an mai târziu, ideea s-a a devenit un produs de sine stătător, pe cale să intre pe banda de producţie: Soylent.
Bazat pe aceleaşi principii existente în filmul „Soylent Green” - film sci-fi care are loc într-un viitor în care sărăcia, foametea, poluarea şi suprapopularea domină planeta, iar oamenilor nu le rămâne decât să consume substite ale hranei – formula sa conţine toţi nutrienţii de care corpul are nevoie pentru a rămâne sănătos.
Pudra care capătă o consistenţă de budincă odată amestecată cu apă are aromă de ovăz, dar şi un gust „minimal şi deloc specific, care poate fi schimbat”. Chiar şi textura substanţei poate fi modificată.
Zeci de oameni, inclusiv Rhinehart însuşi, au trăit doar cu acest tip de hrană sau l-au suplimentat cu câteva mese ocazionale timp de luni de zile.
„Soylent mi-a îmbunătăţit drastic sănătatea, dar asta şi pentru că mâncam relativ prost înainte”, a spus acesta, potrivit Business Insider. „Specialişti, inclusiv biologic şi doctori, au realizat că această formulă reprezintă cea mai bună parte a hranei pe care o mâncam, redusă la esenţial”, a explicat el.
„În ceea ce priveşte corpul meu, acum am parte de o dietă completă, sănătoasă şi echilibrată. Sunt devotat ideii de obiectivitate şi măsurare, aşa că-mi fac analizele în mod regulat”, spune Rhinehart. Nu a eliminat complet mesele standard din dieta sa, având parte de ele din când în când.
„Mâncarea obişnuită stimulează mult mai mult papilele gustative, dar mă lasă cu o senzaţie de gol şi de oboseală. Aşa că încerc să consum echilibrat din amândouă”, a spus el.
Soylent nu este creat pentru a înlocui definitiv mesele tradiţionale, aşa că acest aspect nu trebuie să devină factor de stres. Acesta poate deveni substitutul cinei din faţa televizorului, nicidecum înlocuitorul meselor de la restaurant. Pe de altă parte, hrana de astăzi este crescută şi întreţinută artificial, oricare ar fi sursa ei, aşa că acesta ar fi pasul logic.
„Costuri mici de producţie şi de transport, stabilitatea pe raf şi alimentaţie completă: este combinaţia perfectă pentru a rezolva problemele existente în lume”, spune inventatorul.
Producţia în masă a formulei a început deja, având în vedere că Rhinehart şi echipa sa au strâns peste două milioane de dolari.
Principalele ingrediente ale formulei complete:
Maltodextrină, proteină de orez, făină de ovăz, gluconat de potasiu, bitartrat de colină, carbonat de calciu, magneziu, vitamina C, vitamina E, vitamina B3, Zinc sulfat de zinc, vitamina B5, vitamina B6, suflat de magneziu, vitamina B2, vitamina A şi multe alte substanţe.
Citeşte şi:
A fost inventat robotul care face cumpărăturile şi mâncare în locul tău
O nouă invenţie: ambalajul capabil să detecteze mâncarea stricată
Invenţie: cuptorul care-ţi face friptura doar cu energie de la soare