Tort Diplomat pentru masa de Anul Nou. Cum faci cel mai fin desert: rețeta copilăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valuri de frișcă vanilată, fructe savuroase, pișcoturi de șampanie: cel mai bun tort al Revelioanelor de altădată a revenit în atenția gurmanzilor.

Tortul Diplomat este revigorant după o masă copioasă FOTO Shutterstock

Timp de câteva decenii, tortul Diplomat (sau, după caz, rulada Diplomat) a fost una dintre cele mai căutate prăjituri din cofetării. Era un desert special, foarte fin, în care aromele se combinau perfect: frișca naturală, fructele și delicatele pișcoturi de șampanie.

În deceniile ʼ60, ʼ70, ʼ80, ʼ90 nu exista Revelion fără tort Diplomat; de altfel, acest desert răcoritor și revigorant era perfect după o masă copioasă.

În ultimii ani, acest desert a revenit în ofertele cofetăriilor, dar se poate pregăti foarte ușor și acasă.

Ingrediente tort Diplomat

  • 500 ml lapte integral (3,5% grăsime)
  • 500 ml smântână neîndulcită pentru frișcă (35% grăsime)
  • 4 gălbenușuri
  • 200 g zahăr
  • 1 păstaie vanilie
  • 20 g gelatină
  • Fructe, după preferință: portocale sau mandarine tăiate cubulețe, ananas și piersici din compot etc. (300-350 g, în total)

Mod de preparare tort Diplomat

Hidratezi gelatina în 120 ml de apă rece. Tai păstaia de vanilie pe lung și, cu un cuțit subțire, răzuiești semințele. Mixezi gălbenușurile cu zahărul și cu semințele de vanilie, apoi torni laptele rece în fir subțire. Pui vasul pe foc mic, adaugi și coaja de păstaie și amestecând constant, pentru a nu se lipi. Când e pe punctul de a da în clocot, iar compoziția s-a îngroșat ușor, iei vasul de pe foc, îndepărtezi păstaia, pui gelatina hidratată și amesteci bine. Lași crema la răcorit.

Mixezi smântâna rece, de la frigider, la viteză mare, până ce devine frișcă. Cu ajutorul unei spatule, încorporezi frișca în crema răcorită, amestecând ușor, de jos în sus.

Într-o formă de tort cu inel detaşabil, aranjezi un strat de pişcoturi la bază şi unul în picioare, în interiorul inelului. Torni jumătate din cremă, în forma de tort, adaugi jumătate din cantitatea de fructe bine scurse, apoi restul de cremă și restul de fructe. Acoperi tortul cu folie alimentară şi îl dai la frigider peste noapte.

Înainte de servire îl decorezi cu frișcă și fructe, după preferință.

Mai multe pentru tine:
VIDEO Informații înfiorătoare despre unul dintre cele mai scandaloase cazuri din istorie. Safari uman la 70.000 de lire sterline. Mai mulți bogați au ucis cu cruzime copii și femei, familii întregi. Cum s-au organizat excursiile de vânătoare umană
Tragedia care i-a marcat viața lui Horia Moculescu. A avut un fiu care a murit la 31 de ani. Mariana Moculescu, confesiuni dureroase: „Nu mai răspundea la telefon”
Imagini impresionante cu Kate Middleton în lacrimi! Sobră, Prințesa de Wales a onorat o tradiție specială
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: Top televizoare cu cele mai mari reduceri, de până la 5.000 de lei și calitate premium pentru living și dormitor
Ce i-a provocat unei jurnaliste cancer intestinal la 44 de ani? Nu fuma, nu bea și avea o greutate normală
Fashion Days Black Friday 2025 – ultimele ore de reduceri de până la 90%. Transformă-ți outfitul în cel mai spectaculos mod, cu opere de artă
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
A murit Horia Moculescu! Mesajul cutremurător transmis de fiica celebrului compozitor: „Mă sufocă și mă strânge lumea, tată! Nu pot să respir. Nu știu să trăiesc.”
Promoții de iarnă PetMax: Suplimente veterinare esențiale pentru câini și pisici cu reduceri de până la 69%
Black Friday la Flanco: Top oferte la soundbar-uri, sisteme audio și boxe portabile