Tort Diplomat pentru masa de Anul Nou. Cum faci cel mai fin desert: rețeta copilăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valuri de frișcă vanilată, fructe savuroase, pișcoturi de șampanie: cel mai bun tort al Revelioanelor de altădată a revenit în atenția gurmanzilor.

Tortul Diplomat este revigorant după o masă copioasă FOTO Shutterstock

Timp de câteva decenii, tortul Diplomat (sau, după caz, rulada Diplomat) a fost una dintre cele mai căutate prăjituri din cofetării. Era un desert special, foarte fin, în care aromele se combinau perfect: frișca naturală, fructele și delicatele pișcoturi de șampanie.

În deceniile ʼ60, ʼ70, ʼ80, ʼ90 nu exista Revelion fără tort Diplomat; de altfel, acest desert răcoritor și revigorant era perfect după o masă copioasă.

În ultimii ani, acest desert a revenit în ofertele cofetăriilor, dar se poate pregăti foarte ușor și acasă.

Ingrediente tort Diplomat

  • 500 ml lapte integral (3,5% grăsime)
  • 500 ml smântână neîndulcită pentru frișcă (35% grăsime)
  • 4 gălbenușuri
  • 200 g zahăr
  • 1 păstaie vanilie
  • 20 g gelatină
  • Fructe, după preferință: portocale sau mandarine tăiate cubulețe, ananas și piersici din compot etc. (300-350 g, în total)

Mod de preparare tort Diplomat

Hidratezi gelatina în 120 ml de apă rece. Tai păstaia de vanilie pe lung și, cu un cuțit subțire, răzuiești semințele. Mixezi gălbenușurile cu zahărul și cu semințele de vanilie, apoi torni laptele rece în fir subțire. Pui vasul pe foc mic, adaugi și coaja de păstaie și amestecând constant, pentru a nu se lipi. Când e pe punctul de a da în clocot, iar compoziția s-a îngroșat ușor, iei vasul de pe foc, îndepărtezi păstaia, pui gelatina hidratată și amesteci bine. Lași crema la răcorit.

Mixezi smântâna rece, de la frigider, la viteză mare, până ce devine frișcă. Cu ajutorul unei spatule, încorporezi frișca în crema răcorită, amestecând ușor, de jos în sus.

Într-o formă de tort cu inel detaşabil, aranjezi un strat de pişcoturi la bază şi unul în picioare, în interiorul inelului. Torni jumătate din cremă, în forma de tort, adaugi jumătate din cantitatea de fructe bine scurse, apoi restul de cremă și restul de fructe. Acoperi tortul cu folie alimentară şi îl dai la frigider peste noapte.

Înainte de servire îl decorezi cu frișcă și fructe, după preferință.

Mai multe pentru tine:
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle