Tort Diplomat pentru masa de Anul Nou. Cum faci cel mai fin desert: rețeta copilăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valuri de frișcă vanilată, fructe savuroase, pișcoturi de șampanie: cel mai bun tort al Revelioanelor de altădată a revenit în atenția gurmanzilor.

Tort Diplomat cu pișcoturi, fructe și frișcă
Tortul Diplomat este revigorant după o masă copioasă FOTO Shutterstock

Timp de câteva decenii, tortul Diplomat (sau, după caz, rulada Diplomat) a fost una dintre cele mai căutate prăjituri din cofetării. Era un desert special, foarte fin, în care aromele se combinau perfect: frișca naturală, fructele și delicatele pișcoturi de șampanie.

În deceniile ʼ60, ʼ70, ʼ80, ʼ90 nu exista Revelion fără tort Diplomat; de altfel, acest desert răcoritor și revigorant era perfect după o masă copioasă.

În ultimii ani, acest desert a revenit în ofertele cofetăriilor, dar se poate pregăti foarte ușor și acasă.

Tort Diplomat Foto shutterstock 221127226 jpg

Ingrediente tort Diplomat

  • 500 ml lapte integral (3,5% grăsime)
  • 500 ml smântână neîndulcită pentru frișcă (35% grăsime)
  • 4 gălbenușuri
  • 200 g zahăr
  • 1 păstaie vanilie
  • 20 g gelatină
  • Fructe, după preferință: portocale sau mandarine tăiate cubulețe, ananas și piersici din compot etc. (300-350 g, în total)

Mod de preparare tort Diplomat

Hidratezi gelatina în 120 ml de apă rece. Tai păstaia de vanilie pe lung și, cu un cuțit subțire, răzuiești semințele. Mixezi gălbenușurile cu zahărul și cu semințele de vanilie, apoi torni laptele rece în fir subțire. Pui vasul pe foc mic, adaugi și coaja de păstaie și amestecând constant, pentru a nu se lipi. Când e pe punctul de a da în clocot, iar compoziția s-a îngroșat ușor, iei vasul de pe foc, îndepărtezi păstaia, pui gelatina hidratată și amesteci bine. Lași crema la răcorit.

Mixezi smântâna rece, de la frigider, la viteză mare, până ce devine frișcă. Cu ajutorul unei spatule, încorporezi frișca în crema răcorită, amestecând ușor, de jos în sus.

Într-o formă de tort cu inel detaşabil, aranjezi un strat de pişcoturi la bază şi unul în picioare, în interiorul inelului. Torni jumătate din cremă, în forma de tort, adaugi jumătate din cantitatea de fructe bine scurse, apoi restul de cremă și restul de fructe. Acoperi tortul cu folie alimentară şi îl dai la frigider peste noapte.

Înainte de servire îl decorezi cu frișcă și fructe, după preferință.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite