Secretele cozonacului pufos, rețeta pe care o pot încerca și începătorii. Atenție la cantitatea de drojdie

0
Publicat:

Rețeta de cozonac pufos este ușor de pus în practică și garantează un rezultat extraordinar chiar și începătorilor, dacă sunt atenți la detalii.

Rețeta nu necesită abilități deosebite, ci doar puțină atenție FOTO: Cătălin Mitrache

Frământat la robot sau manual, cu umplutură după propriile preferințe, cozonacul tradițional este dulcele care rar lipsește de pe masa românilor. Rețeta de cozonac pufos pe care o redăm mai jos a fost explicată în detaliu, pentru „Adevărul”, de Cătălin Mitrache.

Pentru doi cozonaci de aproximativ 1 kg fiecare aveți nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru aluat:

- 1 kg făină;

- 350 de ml de lapte;

- 100 de ml de ulei;

- 8 gălbenușuri;

- 100 grame unt;

- 200 g smântână (15-20% grăsime);

- 20 grame de drojdie uscată, sau 50 grame drojdie proaspătă. Atenție dacă folosiți drojdie uscată, a nu se confunda cu drojdia instant. În cazul în care folosiți drojdie instant, cantitatea necesară este de 14 grame (7 g drojdie instant/sau 10 g drojdie uscată/sau 25 grame drojdie proaspătă pentru un cozonac);

- coajă de lămâie, coajă de portocală, esență de vanilie sau ce alte arome preferați.

Pentru umplutură:

- 8 albușuri;

- 500 g nucă;

- 100-150 g zahăr;

- 50 g cacao.

În umplutură putem adăuga orice altceva preferăm. Poate fi de asemenea folosită cremă de ciocolată, caz în care va trebui să sigilăm bine cozonacii la capete dacă nu folosim o cremă de cacao specială pentru prăjituri, mai densă. De asemenea, stratul de umplutură nu trebuie să fie foarte gros, astfel încât coca să „lucreze”.

Toate ingredientele, cu excepția laptelui, trebuie să fie la temperatura camerei.

Cum procedăm

Vom începe mai întâi prin a prepara o maia. Pentru asta folosim aproximativ 50 ml lapte (din cantitatea menționată inițial la ingrediente), care trebuie să fie călduț, adăugăm două-trei linguri de făină și întreaga cantitate de drojdie. Adăugăm de asemenea puțin zahăr (3-4 linguri), pentru a stimula creșterea. Amestecăm foarte bine și lăsăm deoparte un sfert de oră, până când începe să crească.

Punem restul ingredientelor pentru aluat – mai puțin uleiul și untul topit - în robotul de bucătărie (dacă frământarea urmează să se facă la robot) sau în vasul în care urmează să frământăm. Începem efectiv frământatul. După ce s-a încorporat bine făina, începem să adăugăm în etape untul topit (dar nu fierbinte, pentru a nu „opări” făina) și uleiul.

„Se adaugă treptat, în timp ce frământăm, după ce s-a încorporat făina. Și o să vă iasă o cocă un pic molicică, dar foarte legată. Coca o lăsați în vasul de frământat timp de o oră, la o temperatură undeva la 30-35 grade Celsius. Când și-a dublat volumul, o scoateți și împărțiți coca în patru bucăți, pe care le rulați cu sucitorul, puneți umplutura, rulați și împletiți două câte două”, a explicat patiserul. Pentru umplutură batem spumă cele opt albușuri cu zahărul, după care încorporăm și restul igredientelor alese (nucă, stafide, rahat etc.).

Putem, suplimentar, pentru o mai bună aerare a aluatului, să batem coca timp de cinci minute, lovind-o de blatul de lucru, înainte de a o împărți în cele patru bucăți.

Punem cozonacii în tavă și îi mai ținem o oră la crescut (îi putem pune chiar și în cuptorul setat la nu mai mult de 40-50 grade Celsius), pentru a evita ca aluatul să crape. Îi putem unge cu ou bătut, peste care adăugăm susan, mac etc. După ce a trecut ora, iar cozonacii au ajuns la nivelul tăvii, îi punem la copt, la 160-170 grade Celsius. Îi vom ține la cuptor aproximativ 50 de minute, iar de menționat că în primele 30 de minute nu trebuie deschisă ușa cuptorului. Pentru a verifica dacă s-au copt facem testul scobitorii (dacă aluatul este copt, scobitoarea cu care străpungem cozonacul o vom scoate fără urme).

Deși este un preparat care necesită mai mult timp de lucru, undeva între patru și cinci ore, satisfacția de a prepara un cozonac folosind exact ingredientele preferate va fi la final una deosebită.

Mai multe pentru tine:
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO
Cea mai puternică rugăciune! Spune-o zilnic şi scapi de orice rău
Cine este regele care avea cel mai bizar fetiș în dormitor. Nu ”ierta” nicio parteneră
Oamenii din Aninoasa trăiesc de aproape 3 ani în containere: „Au zis maxim 3 luni”
Mirabela Grădinaru, criticată de stiliști pentru că ar fi confundat Sfințirea Catedralei cu o… înmormântare: „Nu apari cu doliu pe cap! Nu ești la funeraliile Reginei Elisabeta!” Ce au spus despre Gigi Becali
Cu ce trebuie să dai pe perdele, ca să miroasă ca în camerele de lux ale hotelurilor de 7 stele. Trucul pe care nimeni nu ți-l spune
„Repertoriul movilelor de pământ din județul Timiș” - o parte uitată a istoriei Banatului
Locul magic pe care puțini turiști au șansa să-l viziteze. Ce spun doi români care au ajuns aici: „De departe, locul nostru preferat”
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Ciucu face bilanțul promisiunilor nerealizate de foștii primari ai Capitalei: „Rușinea e prea mare ca să promit cai verzi pe pereți”
Radu Mazăre, viață de lux în Madagascar. Cum arată resortul fostului primar al Constanței. Bungalow-uri generoase, cu vedere spre Oceanul Indian