Cât de miraculos se poate dovedi un pahar de lapte pe zi. Ce spun specialiștii despre importanța consumul de lactate
0Noile studii arată că un singur pahar cu lapte pe zi poate scădea riscul de cancer de colon cu mai bine de 17%. Aceleași studii arată că în general consumul de lactate are efecte incredibile în prevenția acestui tip de cancer tot mai răspândit.

Cancerul de colon este o un adevărat ucigaș la nivel mondial. Este al treilea cea mai întâlnită formă de cancer, la nivel mondial. În anul 2022, numai puțin de 1.9 milioane de oameni au fost diagnosticați cu cancer de colon. În mare parte, cancerul de colon are legătură cu stilul de viață. Adică este provocat de sedentarism, fumat, consum de alcool și de alimente nocive, ultra-procesate. Inclusiv excesul de carne roșie este un factor de risc privind apariția cancerului de colon. Noile studii arată însă că există alimente care pot preveni cancerul de colon.
Paharul cu lapte, marele salvator
Un studiu publicat recent în revista de specialitate „Nature Communication Trusted Source” a descoperit că un consum regulat de mâncăruri și băuturi bogate în calciu este corelat cu un risc mai scăzut de a face cancer de colon. Studiul a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 542.000 de femei și a fost intitulat „Million Women Study”. Cercetările și observațiile medicilor și specialiștilor implicați s-au întins pe o perioadă de mai bine de 16 ani, cu date detaliate despre sănătatea fiecărui participant. În principal au fost vizate legăturile dintre 97 de produse alimentare și nutrienți cu apariția cancerului de colon. În urma analizei finale s-a ajuns la concluzia că produsele bogate în calciu reduc riscul de a face acest tip de cancer.
În special este vorba despre șase produse lactate, în care diferiți compuși și nutrienți asociați cu calciul, fac adevărate minuni, în special riboflavina, magneziul, fosforul și potasiul. Aceste combinații de substanțe, adică calciu și cele menționate mai sus, se regăsesc din abundență în lapte, iaurt, smântână, brânză dar și alte produse lactate. Cel mai bun dintre acestea este laptele. Pur și simplu, un pahar cu lapte. De altfel din datele studiului reiese că atunci când consumăm zilnic echivalentul a 300 de miligrame de calciu, adică exact un pahar cu lapte, riscul de a face cancer de colon scade cu 17%. „Acesta este cel mai cuprinzător studiu realizat pe baza relației dintre aliemtanție și cancerul de colon și scoate în evidență rolul potențial al calciului în prevenirea bolii”, arată, pentru Medical News Today, Keren Papier, epidemiolog nutrițional la Cancer Epidemiology Unit în cadrul Universității de la Oxford, și coordonator al studiului.
Carnea roșie, alcool și hrana ultra-procesată principalii inamici
Totodată, același studiu confirmă faptul că o alimentație nesănătoasă este unul dintre principalii factori ai declanșării cancerului de colon. În special este vorba despre alimentele ultra-procesate, și aici se face referire mai ales la mezeluri, dar și la carnea roșie consumată în exces. Studiul indică faptul că mai mult de 30 de grame pe zi de carne roșie procesată crește riscul de cancer de colon cu 8 %. Alcoolul este iarăși un factor important de risc. Poate cel mai important. Studiul menționat arată că 20 de grame de alcool, adică un pahar de vin, înseamnă un risc crescut cu 15%. Cancerul de colon poate fi prevenit printr-o alimentație sănătoasă, spun specialiștii.
Aceștia spun că există o rețetă a alimentație sănătoase pentru a preveni apariția acestui tip de cancer. „Știm deja că aproximativ jumătate din cazurile de cancer de colon puteau fi prevenite cu ajutorul unei alimentații sănătoase, și a unui stil de viață sănătos, concentrat pe lactate, mai ales. Alte schimbări care pot fi făcute pentru a preveni cancerul de colon includ o alimentație bazată pe fibre, adică fructe, legume, cereale integrale. Totodată trebuie să evităm carnea procesată, să limităm consumul de carne roșie. Trebuie deasemenea să avem o greutate corporală sănătoasă, cu activitatea fizică regulată. Neapărat trebuie să optăm pentru renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool”, adaugă specialiștii implicați în studiu.