Rețeta celui mai popular preparat. Secretul ciorbei de perișoare, cum le faci ca să nu se desfacă la fiert

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparat nelipsit de pe mesele românești, cea mai bună ciorbă de perișoare se gătește după rețeta regretatului gastronom, Radu Anton Roman. Mâncarea delicioasă se acrește cu borș și se drege cu smântână.

Ciorba de perișoare, un preparat nelipsit de pe mesele românilor FOTO Adevărul

Rețeta ciorbei perfecte o regăsim în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Iată cum descrie Radu Anton Roman preparatul deosebit de gustos:

„Mâncare muntenească prin excelenţă - dar se face, de secole, în toată ţara, de la Săveni la Cerna şi de la Carei la Vama Veche, după aceeaşi rețetă. Fără să fie strict românească, ciorba de perişoare, alături de alte câteva ciorbe de zi cu zi, are un pronunţat caracter naţional, fiind prezentă cel puţin o dată pe lună pe mai toate mesele nord-danubiene. Produs de sinteza asiato-european: orez (noi şi islamul), borș (noi şi Trotki), leuştean (noi şi fanarioţii) - perişoara are totuşi şi un zvâcnet patriotic - apa e indigenă, iar vaca de la Răcari".

Ingrediente

Perişoare: 250 g carne viţel sau mânzat 30 g orez 30 g făină 1-2 albuşuri ou mare piper, mărar 1 linguriţă ceapă tocată

Zeamă: 1 kg oase viţel 1 l borş 1 roşie 1 ceapă 1 ardei gras 1-2 gălbenuşuri 100 ml smântână sare 2 l apă albitură: 1 morcov, 1 păstârnac, 1 ţelină mică leuştean

Mod de preparare

„Se curăţă ceapa şi albitura, se rad mărunt. Se pun la fiert o jumătate de oră împreună cu roşia şi ardeiul tocate, oasele sparte şi o linguriţă de sare. Se toacă carnea. Se spală orezul, se scurge. Se amestecă bine carnea cu linguriţa de ceapă rasă, orezul, făina, albuşul, piper după gust, o linguriţă de sare, mărar. Se scot oasele din zeamă. Se ia din amestec cu linguriţa, se rotunjeşte un pic - udaţi-vă mâna cu puţină apă rece - şi se pun în ciorba clocotind. Se lasă să mai fiarbă, încet, acoperit, încă o jumate de oră cu perişoarele înăuntru. Se adaugă borşul, să fiarbă 2-3 minute. Se potriveşte de sare. Se aromează cu leuştean tocat, se drege cu smântână bătută cu gălbenuş", se arată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Gazetar, scriitor și realizator TV

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). 

Mai multe pentru tine:
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
O companie cunoscută își închide toate cele 17 magazine din România. Au fost anunțate deja lichidări masive de stocuri
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Crăciun regal colorat la Sandringham. Prințesa Kate a ales carourile, iar Regina Camilla roșul
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent