Rețeta celor mai gustoși dovlecei umpluți. Secretul preparatului de care nu te mai saturi

0
Publicat:

Cei mai buni dovlecei umpluți se fac după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman, publicată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). Gospodinele sunt învățate ce ingrediente să folosească pentru un preparat delicios.

Dovlecei umpluți FOTO bucataras.ro

Ingrediente:

1,5 kg dovlecei mai mărișori

 2 roșii

Umplutură:

100 g unt

4 ouă

1 legătură mărar

1 ceapă

500 g carne slabă tocată de vițel

sare, piper

2 ouă se pun la fiert 10 minute

Mod de preparare:

"Ceapa, ouăle fierte și mărarul se toacă. Carnea se înăbușă în unt pe foc potrivit, douăzeci de minute amestecând mereu Se amestecă totul, carnea, cele 2 ouă crude, tocătura, sare, piper. Dovleceii se curăță de coajă, dacă ați găsit mai mari – 7-8 cm diametru, ceea ce e bine pentru mâncarea noastră – dacă sunt mici, lăsați-i așa, în coajă, că-i fragedă.

Se scoate miezul și se scobește un pic peretele cu o lingură, să se facă loc de umplutură (și ne mai trebuie și niște „carne“ de dovlecel, pentru sos) . Se umplu dovleceii, se căpăcesc cu felii de roșii", se arată în lucrarea scrisă de Radu Anton Roman.

 Sos:

2 linguri unt

1 legătură mărar

1 ceapă

 4 roșii răscoapte

 1 ceașcă smântână

Ceapa se taie fin, iar roșiile, cubulețe. Se încinge untul, se pune ceapa la rumenit; se stinge cu roșii și miez de dovlecel.

 Într-o cratiță unsă cu puțin unt se așază dovleceii cu capacul în sus. Se toarnă sosul, apă aproape să-i acopere, după care se pun în cuptor la foc potrivit, acoperiți, timp de o oră.

Spre final se descoperă 5 minute, să se rumenească și să mai scadă zeama. Se toarnă smântâna, se mai lasă cât să dea în trei clocote. Se presară mărar tocat și sunt gata de servit.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Mai multe pentru tine:
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța