Prăjitură de post cu bulion şi gem. Reţetă de te lingi pe degete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prăjitură de post cu bulion şi gem (reţeta) FOTO Arhiva Adevărul

Pentru a obţine un delicios desert, cu care poţi impresiona gurmanzii, nu ai nevoie de ingrediente sofisticate. Un exemplu este prăjitura de post cu bulion şi gem, reţeta ştiută ca prăjitura „Casnica“ de bunicile şi de mamele care făceau minuni din nimic pe vremea comunismului, când nu găseai de niciunele.

Prăjitura de post cu bulion şi gem a fost readusă în atenţia tuturor, dar mai ales a nostalgicilor, de un concurent în cadrul emisiunii „MasterChef“ de anul trecut, în luna martie. La acel moment, Dorin Stan a fost aplaudat de chefii Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu şi Sorin Bontea pentru desertul simplu şi aromat care le-a amintit de copilăria trăită în comunism.

Prăjitură de post cu bulion şi gem (reţeta): Ingrediente pentru foi

15 linguri de ulei
15 linguri suc de roşii/bulion
5 linguri de zahăr
500 g de făină
1/2 linguriţă  de bicarbonat
esenţă de rom
sare

Prăjitură de post cu bulion şi gem (reţeta): Ingrediente pentru umplutură

1 l de apă
4 linguri de zahăr
200 g de griş
200 g de margarină
75 g nucă de cocos
zeama şi coaja de la o lămâie
400 g gem de prune cu miez de nucă
sare

Prăjitură de post cu bulion şi gem (reţeta): Mod de preparare

Foile: Se amestecă zahărul, uleiul, esenţa şi bulionul până se obţine o crema spumoasă peste care se adaugă treptat faina amestecată în prealabil cu bicarbonatul şi sarea. Coca elastică rezultată se porţionează în patru bucăţi egale. Fiecare bucată se întinde şi se coace pe dosul tăvii (pudrat cu făină), în cuptorul încins la temperatură medie. Pentru fiecare foaie, timpul de coacere este de şapte minute.

Crema: Se amestecă apa şi zahărul şi se pun la fiert împreună cu sarea şi coaja de lămâie. Când atinge punctul de fierbere puteţi să adăugaţi grişul în ploaie, amestecând continuu. După fierbere, cât timp crema este călduţă, se adaugă margarina şi zeama de lămâie şi se amestecă. Cand se răceşte complet, se adaugă nuca de cocos şi se omogenizează.

Asamblarea: Se pune prima foaie în tavă, peste care se adaugă ½ din cremă. Urmează foaia a doua, peste care se pune gemul. Se continuă cu o altă foaie, restul de cremă şi foaia finală. Se lasă la răcit câteva ore şi apoi se porţionează.
 

Mai multe pentru tine:
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
A plecat din Kenya în căutarea unui trai mai bun în România, însă salariul l-a dezamăgit. Iată în ce țară vrea acum să se mute acum
Cel mai emoționant moment din semifinalele Vocea României 2025. Tânăra care i-a făcut să plângă pe Horia Brenciu și Theo Rose: „Ești un test pentru noi”
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Ce nu știai despre Raluca Moroșanu, judecătoarea care a înfruntat-o pe șefa Curții de Apel București, Liana Nicoleta Arsenie
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Adio, nuntă regală! Prințul s-a despărțit de iubita pe care tocmai i-o prezentase Prințului Albert de Monaco
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile