Mituri despre vinuri, demontate de un celebru oenolog: de ce vinul alb nu trebuie băut foarte rece şi vinul roşu se păstrează cel mai bine la frigider

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un celebru specialist în vinuri a oferit mai multe sfaturi surprinzătoare în cadrul unui festival dedicat pasionaţilor de vin. Printre miturile demontate de oenolog se numără convingerea că vinurile albe trebuie consumate cât mai reci sau că dopurile din plastic alterează calitatea vinului.

Unul dintre cei mai apreciaţi oenologi din Marea Britanie, Jancis Robinson, a oferit câteva sfaturi în cadrul unui festival din Regat care contrazic ceea ce mulţi iubitori de vin considerau sfânt când vine vorba de vinuri.

Astfel, Robinson a subliniat faptul că nu toate vinurile albe trebuie consumate reci, pentru că îşi pierd foarte mult din aromă, iar în anumite cazuri este mai bine să fie servite la temperatura camerei.

„Dacă bei un Riesling uşor sau şampanie, atunci este perfect dacă le consumi reci. Lucrurile se schimbă dacă ai un vin alb de Burgundia, corpolent şi complex. Acesta trebuie să fie savurat la o temperatură similară cu cea a vinurilor roşii lejere, uşoare”, a explicat oenologul citat de publicaţia ”The Independent”.

Astfel, preparatele cu sosuri grele sau sosuri albe şi care au la bază carne de pui sau de peşte, fructe de mare sau crustacee, carne de curcan, prepeliţă ori iepure sunt mai bine puse în valoare de vinuri corpolente, maturate în butoaie de stejar, cum sunt Chardonnay, Viognier, Rhine Riesling sau Fetească Albă.

Dopuri de plastic vs. dopuri de plută

Robinson a mai spus că sticlele de vin, inclusiv cele cu vin roşu, pe care le-am deschis, trebuie puse în frigider dacă vrem să-şi păstreze aroma cât mai bine. “Temperaturile scăzute încetinesc reacţiile chimice, cum este şi oxidarea, duşmanul de temut al oricărui vin rămas într-o sticlă deschisă. Astfel, vinul roşu păstrat în frigider îşi menţine aroma mai mult timp”, a mai spus oenologul.

Nu în ultimul rând, aceasta este de părere că dopurile din plastic, care au început să le înlocuiască tot mai mult pe cele din plută, nu afectează cu nimic calitatea vinurilor, aşa cum cred mulţi consumatori de vin. Din contră, Robinson spune că dopurile sintetice au avantajul că pot fi puse mai uşor înapoi decât cele tradiţionale, care cu greu mai pot fi refolosite. Dopul de plută se obţine din coajă recoltată din stejarul de plută (Quercus suber). 

Mai multe pentru tine:
Viața plină de suspans a Sorinei Docuz. Cum l-a sedus pe Negoiță și cum a ajuns protejata lui Ciolacu. A pozat în sânii goi la 16 ani, pentru revista FHM
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Cine este Cristian Rizea, cel din cauza căruia Dan Capatos ar fi fost dat afară de la Antena Stars. Fostul politician a fost implicat în mai multe scandaluri
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”