Meniu de sărbători. Cum se prepară carnea la garniță în stil tradițional. O rețetă delicioasă de la Chef Dan Neagu

0
Publicat:

Carnea la garniță este o metodă tradițională de conservare a cărnii de porc. Se realizează prin fierberea cărnii în untură, apoi ambalarea acesteia în untură, care o protejează de bacterii și o păstrează proaspătă timp îndelungat.

Carne la garniță. FOTO Arhivă

Carnea la garniţă este una dintre cele mai vechi şi mai folosite metode de păstrare a cărnii, ce datează de pe vremea romanilor. Vorbim de bucăţele de carne cu sau fără os (de porc, pasăre, vită, oaie), de regulă crudă, înăbuşite în untură şi apoi păstrate în untură limpede.

În urmă cu sute de ani, porcul, viţelul, oaia sau capra şi păsările erau pregătite de către gospodari ca să reziste cât mai mult timp: se afumau, se puneau la sare sau la untură (la garniţă, la putină, la ceaun, la cazan, în oale de lut). Ceea ce ţăranii noştri fac din vremuri străvechi, e considerat acum o delicatesă de către restaurantele de lux din străinătate.

Pentru preparare avem nevoie de carne de porc ( pulpă, mușchiuleț, cotlet, costiță etc), untură de porc, usturoi.

Rețeta lui Chef Dan Neagu de la Restaurant Bulevard Ploiești

Ingrediente 10 porții:

-Untură de porc 3 kg

-Carne afumată de porc 4 kg din care, ceafă și spate afumată 2 kg

-File afumat 0.5 kg

-Piept afumat 0.5 kg

-Cârnați afumați 1kg

-Pregătire: 10 min

Preparare: 2 ore

Cei care doresc să aibă in cămară sau in beci, pentru gustul inconfundabil, ceva carne conservată in acest mod, puteți folosi vase mai mici. Vedeți rețeta completă pe observatorulph.ro

Pe timpul sezonului rece, carnea la garniţă poate fi folosită alături de o mare varietate de garnituri, pornind de la varza călită şi ciorbă şi până la tocana de cartofi sau de legume. Carnea la garniţă poate fi preparată alături de felul de mâncare pe care îl pregătim sau poate fi doar încălzită şi adăugată la final, putând fi servită cu mămăligă şi murături.

Mai multe pentru tine:
Octavian Ursulescu rupe tăcerea. Ce relație era, de fapt, între Alexandru Arșinel și Stela Popescu? Mulți îi credeau soț și soție: „Un cuplu sudat numai pe scenă”
Femeile care au copilărit în sărăcie poartă adesea aceste accesorii. Ce semnifică?
Rețetă turcească de salată de vinete cu iaurt și usturoi. E dietetică, delicioasă și sănătoasă
Un obiect unic pe teritoriul fostei provincii romane Dacia, descoperit la Turda
Alimentul care nu trebuie să lipsească din farfuriile românilor. Dr. Virgiliu Stroescu îl recomandă în fiecare zi: „Ne curăță și ne vindecă tot organismul”
Eduard, un copil de 10 ani, crescut de bunici și abandonat de părinți, luptă pentru viață! A vomitat sânge și are nevoie de o operație urgentă la inimă. AJUTĂ ȘI TU!
Bombardamente la puţin peste un kilometru de perimetrul centralei nucleare din Zaporojie. AIEA avertizează cu privire la riscul unor consecinţe catastrofale
Vieți ca-n povești? Destinul tulburător al surorilor Guinness: blestemul unei dinastii de aur. Adevărul ascuns despre surorile Guinness
Mihai Trăistariu intervine în scandalul burselor: „Unde să lucreze studenții, să facă striptease noaptea?” Mesaj dur pentru guvernanți: „Asta nu mai e carte!”
„O oră pe săptămână poate schimba un destin”. Cum au reușit în viață copiii din centre, sprijiniți de voluntari – INTERVIU
Amal Clooney a îmbrăcat culoarea vedetă a toamnei! Avocata și-a făcut încă o dată celebrul soț extrem de mândru