Desertul aromat cu care nu dai greș: cum faci cea mai bună plăcintă de dovleac. Se topește în gură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de dovleacul de vară, cel de toamnă are textura fină și catifelată și un plus de dulceață. Este perfect pentru plăcintă. Pașii gătirii desertului delicios care se topește în gură o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman.

Plăcinta de dovleac, un desert delicios FOTO Shutterstock

Rețeta prăjiturii fost publicată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

1 kg făină

3 ouă

1 ou pentru uns

400 gr zahăr

1 nucă de drojdie

1 ceaşcă mare cu lapte

3 linguri smântână

1 castron cu dovleac ras

1 pachet şi jumătate de unt şi 50 gr pentru uns tava

Mod de preparare: 

În lucrarea sa, autorul a povestit cum se prepară desertul delicios.

Drojdia se desface în laptele cald şi în smântână, apoi se freacă untul cu zahăr până se face spumă. Se adaugă ouăle peste untul frecat cu zahăr, după care şi drojdia cu lapte şi smântână. Când s-au amestecat, se adaugă făina, zahărul vanilat şi coajă rasă de lămâie. Cei care doresc pot să adauge un praf de scorţişoară şi puţină sare, ca să potenţeze gustul”, arăta regretatul gastronom. 

Pasul următor se referă la frământat după ce au fost adăugate ingredientele de mai sus. Se frământă bine compoziţia, după care se lasă să se odihnească.

Între timp se unge o tavă cu cele 50 de gr. de unt, se întinde aluatul cât este tava de mare, inclusiv pe pereţi, suficient cât să învelească plăcinta. Foaia se umple apoi cu dovleac, se închide ca un plic şi se unge cu unt şi ou.

Se dă la cuptor, la foc mic, timp de o oră şi jumătate, cel mult două, până este gata plăcinta delicioasă şi aromată. Se poate servi presărată cu zahăr pudră şi cu o lingură de smântână alături. Poftă bună!”, spunea autorul rețetei.

Cum se poate consuma

Există o mulțime de variante pentru consumul dovleacului: stropit cu ulei de măsline, copt la cuptor și apoi servit cu miere pe el, în plăcinte, pâine, risotto sau sub formă de piureuri. 

Datorită cojii sale groase, dovleacul poate fi depozitat pentru timp îndelungat. Acesta este o adevărată fabrică de vitamine. E bogat în Omega-3 și vitamina A. Datorită cantităţii însemnate însemnate de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate modestă de sodiu (2 mg) şi puţine calorii (13 la 100 g), dovleacul contribuie la protecţia împotriva bolilor de inimă, cancerului şi împotriva disfuncţiilor mentale.

Mai multe pentru tine:
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Care este cel mai mare „viciu” al Dacianei Sârbu?! De abia acum a recunoscut! „De patru-cinci ori pe zi!”
Din ce cauză tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer de colon. Mâncarea care îi îmbolnăvește
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Mariana Moculescu, mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii” De ce nu a fost lăsată în primă instanță să intre la priveghi și cum a apărut apoi alături de Nidia UPDATE
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
O nouă apariție de weekend a Prințesei Kate. Viitoarea regină a avut un mesaj de suflet: ”Ne lepădăm de ce nu ne mai e de folos”
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești