Cum se prepară cel mai delicios borş românesc, după reţeta regretatului gastronom Radu Anton Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Borş românesc, reţetă culeasă de Radu Anton Roman. FOTO bucataria-lui-radu.ro

Gastronomul Radu Anton Roman, un nume de referinţă în bucătăria românească, a consemnat şi îmbogăţit, printre altele, şi parte din reţetele legendarei Sanda Marin. Este şi cazul deliciosului borş românesc, preparat regăsit printre cele mai populare şi gustoase mâncăruri tradiţionale.

Un nume recunoscut în arta culinară autohtonă, maestrul bucătăriei tradiţionale româneşti Radu Anton Roman a lăsat în urma sa numeroase reţete, care mai de care mai gustoase. 

În primul volum al cărţii sale „Poveştile bucătăriei româneşti”, gastronomul a amintit o reţetă inspirată de măiestria Sandei Marin, fiica marelui geograf Simionescu, care „a rămas o autoritate sigură a zilelor noastre, iar asta nu pentru că reţetele ei au fost mai bune sau mai numeroase decât ale altora, ori mai limpede şi mai convingător scrise, ci pentru că Sanda Marin a propus bucătăria cea mai apropiată de tradiţia şi mai ales de realitatea, de posibilitatea românească: cartea ei cu zeci de ediţii e legata în primul rând de ce se găseşte şi deci de ce se mănâncă, de mii de ani, în Carpaţi”, după cum scria acesta.

Ingrediente borş:

- o jumătate de kilogram de mălai

- un kilogram de tărâţe de grâu

- o pâine neagră

- o lingură de drojdie de bere

Ingrediente borş românesc:

- 500 de grame de piept de vită

- un os mare, cu maduvă

- 1-2 litri de supă de carne 

- 2 cepe

- un morcov

- o felie varză

- o rădăcină de pătrunjel

- o sfeclă roşie

- un păstârnac

- o ţelină

- 4-5 cartofi

- un litru de borş

- sare, piper boabe

- o cană smântână

- foi verzi de leuştean, mărar, pătrunjel, ţelină

- 3 pătlăgele roşii (poate fi folosit şi bulion, 2 linguri)

Mod de preparare borş 

Mai întâi se pun la dospit, timp de o noapte, drojdia, mălaiul şi o strachină de tărâţe amestecate cu un litru de apă călduţă. Dimineaţa adăugăm restul de tărâţe, pâinea, o găleată de apă fiartă şi puţin răcită. Se pune capacul borcanului şi se lasă două-trei zile la limpezit. 

Mod de preparare borş românesc: 

Punem la fiert în apă rece carnea şi osul spart. Se spumează, după care se lasă să fiarbă pe colţul aragazului vreme de două ore. Morcovul se taie feliuţe, ceapa cât bobul de orez, iar varza tăiţei, în timp ce pătrunjelul, sfecla, păstârnacul, ţelina şi roşiile se mărunţesc după ce se opăresc. Cartofii îi tăiem cubuleţe.  

Punem borşul la fiert separat, cu o ceapă. După trei ore de fiert scoatem osul, în scuturăm, îl curăţăm în ciorbă şi îl aruncăm. Punem la fier şi zarzavatul, iar după 20 de minute de fiert adăugăm în oală şi cartofii. Se toacă foile de leuştean, mărar, pătrunjel, ţelină, se bat cu smântână, iar la sfârşit se adaugă borşul, care se potriveşte cu sare şi piper. Se mănâncă cu smântână. 

Mai multe pentru tine:
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”