Cum prepari cel mai bun şi mai pufos cozonac de Paşte: trucuri dezvăluite de bucătarul-şef Cătălin Scărlătescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ingredientele folosite pentru prepararea deliciosului cozonac trebuie să aibă aceeaşi temperatură

Pentru că se apropie Paştele, iar un desert traditional românesc cum este cozonacul nu poate lipsi de pe masa de sărbători, bucătarul-şef Cătălin Scărlătescu împărtăşeşte câteva dintre trucurile ce te vor ajuta să pregăteşti cel mai bun cozonac.

Unul dintre cei mai apreciaţi bucătari-şefi din România, Cătălin Scărlătescu a dezvăluit câteva dintre trucurile pe care le foloseşte pentru a prepara un cozonac delicios şi pufos.

Un cozonac tradiţional iese în evidenţă datorită gustului său bogat în nucă şi cacao. Frământat şi modelat individual, cozonacul pregătit de Chef Scarlatescu păstrează reţeta originală şi gustul autentic românesc. 

A face un cozonac delicios este o reală provocare. Un cozonac bun depinde de calitatea făinii, de timpul dedicat frământării, de cât de bun este cuptorul (să nu ardă, să coacă bine pe toate părţile, să aibă intensitatea flăcării potrivită) şi de multe alte secrete.

Respectă întocmai reţeta aleasă şi ţine cont de următoarele trucuri propuse de Cătălin Scărlătescu, care te vor ajuta să ai cozonaci gustoşi şi pufoşi.

  • Ingredientele trebuie să aibă aceeşi temperatură. Scoate-le din timp de la frigider, cu aproximativ 3-4 ore înainte de a începe prepararea, pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei. 
  • Dospitul se face la o temperatură de 35 de grade şi umiditate de 80.
  • Pentru copt, cuptorul trebuie încălzit la 160 de grade, iar spre sfârşit temperatura trebuie coborâtă la 140 de grade, pentru a îi perimte cozonacului să se coacă bine.
  • Bucătăria trebuie să fie călduroasă şi, după ce faceţi aluatul, e bine să nu deschideţi uşa sau geamul, pentru a nu se face curent. 
  • Toate ingredientele lichide trebuie să fie călduţe – nu foarte fierbinţi, nu foarte reci.
  • Vasul în care frământaţi aluatul trebuie să fie călduţ. Pentru asta, îl puteţi clăti cu apă fierbinte şi apoi şterge foarte bine. 
  • Cozonacul va avea o culoare frumoasă dacă mixaţi ouăle cu puţină sare.
Mai multe pentru tine:
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Ilie Bolojan și Ioana Fâșie, căsătorie în secret. Cine este femeia care aduce fericire în viața premierului. Ce studii are și cu se ocupă?
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat