Cartofi țărănești de post: rețetă ardelenească veche. Ingrediente secrete care fac preparatul delicios

0
Publicat:

Garnitură delicioasă lângă o friptură sau preparat de sine stătător, în post, cartofii țărănești, pregătiți după rețeta ardelenească veche vor cuceri toate gusturile. Este un preparat simplu deosebit de gustos.

Cartofii țărănești, un preparat delicios de post FOTO Shutterstock

Ingrediente:

  • 1,2 kg de cartofi ceruiți
  • 60 ml. ulei vegetal (de floarea soarelui)
  • 2 cepe de mărime medie (~250 de grame împreună)
  • sare și piper negru proaspăt măcinat
  • 2 lingurițe de paprika dulce de bună calitate
  • 1 legătură de pătrunjel verde tocat

Mod de preparare:

1. Se aleg cartofi sănătoși, de preferință de mărime apropiată, ca să fiarbă în același timp. Se spală foarte bine pe coajă, frecându-i cu un burete de vase curat. Se limpezesc în câteva ape reci, se arată pe site-ul lauralaurentiu.ro

2. Se pun cartofii într-o oală și se acoperă cu apă rece. Se adaugă 1 linguriță de sare și se pun pe foc iute, până începe apa să fiarbă. După ce apa clocotește, se reduce focul, ca să fiarbă în clocote potrivite. Timpul de fierbere depinde de soiul cartofilor și de mărimea lor. Cam după 15 minute de fierbere pot fi testați cu furculița, trebuie să fie fragezi dar nu sfărâmicioși.

3. Imediat ce sunt fierți, se scurg de apa în care au fiert. Se limpezesc în apă rece, ceea ce-i va răci mai repede, apoi se decojesc.

4. Cartofii decojiți se taie în aproximative cuburi, cam de 4-5 cm.

5. După fierberea, curățarea și tăierea cartofilor, se încinge uleiul, pe foc mediu, într-o tigaie largă și adâncă sau o cratiță potrivită. Se adaugă ceapa tocată și un praf de sare. Se reduce focul și se călește ceapa cam 8-10 minute, amestecând din când în când, până se înmoaie bine. Vom observa că s-a înmuiat atunci când ceapa devine ușor translucidă.

6. Se adaugă cartofii fierți și tăiați în cuburi peste ceapa călită. Se asezonează cu sare și piper și se omogenizează cu grijă, ca să nu se sfărâme cartofii. Se gătesc cam 4-5 minute, pe foc mic spre mediu,

7. În final, se presară pe deasupra paprika (boiaua dulce de ardei). În afară de culoare, aceasta oferă preparatelor mult gust. Amestecăm cu grijă preparatul. Se mai țin pe foc maximum un minut.

8. Se adaugă pătrunjelul verde tocat și se amestecă ușor. Poftă bună!

Mai multe pentru tine:
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”