Care e diferența între salata de vinete românească și cea arăbească. Ingredientul care îi schimbă gustul

0
Publicat:

Salata de vinete este un preparat popular în România, dar și în țările arabe. Ușor de gătit, delicioasă, aceasta se face după diferite rețete locale, cu ingrediente care schimbă gustul, dar și textura.

Salata de vinete, un preparat delicios FOTO Shutterstock

Rețeta arăbească pentru salata de vinete este cunoscută sub numele de "Baba Ganoush" și este unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare din Orientul Mijlociu. Iată modul de preparare:

Vinetele se coc direct pe flacără sau în cuptor până când coaja devine neagră și carnea se înmoaie. Pulpă de vinete este apoi scoasă din coajă, mărunțită și amestecată cu tahini (o pastă făcută din semințe de susan măcinate), ulei de măsline, suc de lămâie, usturoi și sare.

La final se adaugă pătrunjel proaspăt tocat și se servește cu pâine caldă. Salata de vinete arabă este mai mult decât o salată - este un dip cremos și delicios, scrie realitatea.net

Gospodinele din România prepară salata de vinete doar cu ulei, iar în zone ale țării se mai adăugă usturoi sau ceapă mărunțite.

Se coc pe grătar pentru a le da un gust afumat

La fel ca în varianta arabă, vinetele sunt coapte, de preferință pe grătar pentru a le da un gust afumat.  După ce s-au răcit, sunt curățate de coajă și lăsate la scurs.

Pulpa este apoi tocată fin cu cuțitul (nu cu blenderul, deoarece acesta poate transforma vinetele într-o pastă prea lichidă), și amestecată cu ulei de floarea soarelui, sare și piper.  Salata de vinete românească are o consistență mai degrabă granuloasă, decât cremoasă.

Astfel, diferența dintre salata arăbească și cea românească este dată de utilizarea tahini, ceea ce îi conferă un gust bogat și cremos. În rețeta românească însă, vinetele sunt vedeta iar uleiul și condimentele folosite evidențiază gustul lor.

De asemenea, în salata românească, se mai pot adăuga 1-2 linguri smântână şi 3-5 căţei de usturoi pisaţi. ”Vinetele scurse şi tocate se amestecă cu o maioneză făcută din 2 gălbenuşuri de ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriţă piper măcinat, 1 lingură smântână de frişcă şi 3 căţei usturoi”, arată în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), regretatul gastronom Radu Anton Roman.  

Mai multe pentru tine:
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
Cine este Cristian Rizea, cel din cauza căruia Dan Capatos ar fi fost dat afară de la Antena Stars. Fostul politician a fost implicat în mai multe scandaluri
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat