Anthony Bourdain, bucătarul antivedetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anthony Bourdain, într-una dintre călătoriile sale culinare FOTO Arhivă personală/Facebook

I-aţi văzut la TV, i-aţi admirat şi le-aţi citit cărţile. Sau aţi gătit după ele. Unii foarte norocoşi au ajuns chiar în restaurantele lor. Ceea ce fac ei nu mai e doar gastronomie, ci adevărate capodopere. Adevarul.ro vă prezintă, în serial, poveştile celor mai mari bucătari şefi ai lumii, oamenii care au dus mâncarea la rangul de artă.

Stilul său nonconformist şi agresiv l-a transformat pe americanul Anthony Bourdain în bucătarul rebel sau bucătarul antivedetă, deşi este o celebritate a lumii culinare. Consumator de alcool, fumător înrăit, dependent de droguri o bună perioadă din viaţă, Bourdain este însă un chef strălucit şi un scriitor foarte bun.
Născut în 1956 în New York, SUA, Anthony Bourdain a renunţat la facultate pentru a urma cursurile Institutului culinar american, pe care l-a absolvit  în 1978.

Ulterior, a lucrat în mai multe restaurante newyorkeze renumite, printre care Sullivan’s şi Les Halles.

„Nu mâncaţi înainte de a citi asta“

Bucătarul şef Bourdain a devenit celebru după ce a publicat în „The New Yorker“ materialul „Nu mâncaţi înainte de a citi asta“, un articol despre lucrurile neştiute din bucătăriile restaurantelor. S-a impus cu-adevărat în lumea celebrităţilor culinare în 2000, cu volumul „ Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly“, care a devenit bestseller.

Succesul acestei cărţi a condus la o serie televizată numită „A Cook’s Tour“, iar în 2005 maestrul bucătar lansat o serie marca Travel Channel TV, numită „Anthony Bourdain: No Reservations“, care a ajuns în 2011 la cel de-al şaptelea sezon. Acest serial a inclus şi un episod despre România, însă ţara noastră nu a fost prezentatăîntr-o lumină foarte bună.

Mereu deschis noilor experienţe, Anthony Bourdain a apărut într-un episod al reality-show-ului Miami Ink şi şi-a tatuat un craniu. Cea mai recentă carte a lui Bourdain, „Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook“, a fost publicată în 2010. Bourdain, cunoscut pentru stilul lui acid şi ironic, a criticat mai multe celebrităţi culinare Rachel Ray sau Alain Ducasse, dar şi-a declarat admiraţia pentru chefi precum Gordon Ramsay, Ferran Adria, Marco Pierre White şi Mario Batali. Totodată, Bourdain a făcut mai multe comentarii sarcastice la adresa veganilor şi a vegetarienilor.

Mai multe pentru tine:
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
Din ce cauză tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer de colon. Mâncarea care îi îmbolnăvește
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Care este cel mai mare „viciu” al Dacianei Sârbu?! De abia acum a recunoscut! „De patru-cinci ori pe zi!”
O nouă apariție de weekend a Prințesei Kate. Viitoarea regină a avut un mesaj de suflet: ”Ne lepădăm de ce nu ne mai e de folos”
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
Mariana Moculescu, mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii” De ce nu a fost lăsată în primă instanță să intre la priveghi și cum a apărut apoi alături de Nidia UPDATE